Hoe kan aromatherapie zorgen voor een goede nachtrust?

In onze nieuwste blog gaan we het hebben over aromatherapie! Het is een alternatieve geneeswijze die al eeuwenlang gebruikt wordt om mensen beter te laten slapen en/of minder stress te laten ervaren. Speciaal voor deze blog hebben we een holistisch therapeute gevraagd naar haar top 5 etherische oliën. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Etherische oliën voor een goede nachtrust

Via Instagram kwamen we in contact met Suyen Degrieck, een holistich therapeute met eigen praktijk uit Roeselare. Zij wist ons te vertellen dat er bepaalde oliën zijn die kunnen ondersteunen bij een goede of betere nachtrust. 

Dit geldt voor zowel kinderen, volwassenen als bij huisdieren. Wij waren heel benieuwd naar haar  verhaal en de oliën die reeds hun meerwaarde in haar praktijk hebben bewezen. 

Wat is aromatherapie

Voordat we overgaan op de favorieten van Degrieck is het goed om eerst wat algemene informatie te delen over haar ”hulpmiddeltjes”. Want aromatherapie wat is dat precies? 

Aromatherapie, ook wel etherische of essentiële olie genoemd is een is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. 

Wanneer je de term heel letterlijk neemt dan betekent het behandeling met geuren. Aromatherapie toepassen kan op verschillende manieren.

etherische-olie

Het gebruik van aromatherapie

In Nederland kennen we de aromatherapie olie vooral vanwege de aroma diffusers. Dit zijn vernevelaars die bepaalde oliën verwarmen met water en zo een fijne geur afgeven in de kamer. Je ruikt dit ook vaak bij massagesalons. 

Toch wordt de geur niet alleen maar ingezet om ruimten lekker te laten ruiken. Het wordt eveneens ingezet om klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid op te lossen. 

Perfect dus voor een rustige nacht zou je zeggen. Volgens de alternatieve geneeskunde komt dat omdat de geuren zouden inwerken op het onderbewustzijn en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Los van dat je de essentiële oliën kan verstuiven kun je ze ook anders gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een massage of door ze te laten verdampen. In het eerste geval wordt het op de huid gesmeerd. 

In het tweede geval worden er druppels olie aan het water toegevoegd, waardoor men de geuren kan inhaleren via de neus of mond.  De aromatherapie geuren en werking hiervan zijn in ieder geval niet schadelijk, zolang je natuurlijke olie koopt.

In uitzonderlijke gevallen worden er ook etherische oliën oraal ingenomen. Al gebeurt dit dan wel vaak in de vorm van een capsule.

aromadiffuser

Beter slapen?

Heb jij last van slaapproblemen en zie je die graag opgelost worden?

Ontdek dan al onze gratis tips!

Is aromatherapie gevaarlijk?

In de meeste gevallen is aromatherapie niet gevaarlijk. Veelal wanneer je de gebruiksaanwijzing van de verpakking volgt kom je al een heel eind en is het niet zo spannend. 

Gebruik jij thuis een diffuser? Zorg er dan voor dat het apparaat niet te dichtbij je staat. Zo zorg je er voor dat de oliën goed verdampt worden in de lucht en jij deze dus niet per ongeluk inademt. 

Het inademen kan soms schadelijk zijn voor je gezondheid en zorgen voor een verstopping in de luchtwegen. Pas hier dus goed op en zorg ervoor dat je niet te dicht bij je diffuser in de buurt komt.

Hier sta je natuurlijk niet op te te wachten. Wij raden je daarom aan om je verstuiver op een veilige plek te zetten, waar je niet zo snel bij komt. Zo staat het veilig en kun je hem ook niet per ongeluk om stoten.

Bijvoorbeeld op een kastje waar je net niet bij kan. Zorg er alleen wel voor dat er nog voldoende ruimte zit tussen het plafond en de verstuiver. Anders weet de geur zich niet voldoende te verspreiden. En dat is niet zo handig.

Zo herken je een goede essentiële olie 

Wel is er een degelijk kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten etherische oliën. Wat we zien op het internet is dat er veel aromaflesjes worden verkocht onder het etiket: ”100% zuiver”. 

Dit is natuurlijk klinkklare onzin, want er wordt heel veel gerommeld met aromatherapie. Wij geven je daarom een paar tips waar je scherp op moet zijn bij je volgende aankoop:

De verpakking van olïen

Het begint al met het uiterlijk van een flesje. In de meeste gevallen worden kwalitatief goede essentiële oliën verpakt in glazen flesjes. Bij voorkeur bruin!

De producent doet dit bewust omdat er zo geen lucht of warmte bij de werkzame stof kan komen. Over het algemeen zit er bij de goede flessen ook een veiligheidsslot op.

Let goed op bij de aankoop van etherische oliën

Waar je ook goed op moet letten is waar de olie vandaan komt. Staat de naam er op? En staat die alleen in het Nederlands of ook in het Latijns en/of het land van herkomst. 

Lees het etiket op de achterkant van het flesje wat er inzit, zo weet je dat je niet voor verassingen komt te staan en je olie bijvoorbeeld is verdunt met basisolie. 

De laatste check is het checken van waarschuwingssymbolen. Zo weet je of de olie voldoet aan de Europese wetgeving van de voedsel – en warenautoriteit.

100% zuivere olie? Check eerst de prijs!

Tot slot moet je altijd kijken naar de prijs. Wil jij gebruik maken van aromatherapie en heb jij zojuist een 100% zuivere olie gevonden voor een prikkie? Dan is dit waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. 

De etherische olie is niet beschermd en er zijn daarom veel leveranciers die hier een slaatje uit willen slaan. Kwalitatief goede producten kosten vaak een paar tientjes per milliliter. Trap dus niet in de goedkope replica’s!

aromatherapie

Young Living olie onzin?

Allereerst zullen wij je op deze website nooit verplichten om bepaalde producten te kopen. Wat we wel leuk vinden is de ervaringen van andere mensen te delen. Zoals we bijvoorbeeld ook doen in onze reviews

We krijgen daarom wel eens de vraag: Is de Young Living olie onzin? Volgens Suyen Degrieck in ieder geval niet. Zij verteld je graag welke olie op welk moment het meest geschikt is en wat haar persoonlijke top 5 etherische oliën zijn.

Wordt je hier enthousiast van en lijkt het jou nou eens leuk om aromatherapie te proberen? Dan kun je bij Suyen een setje bestellen of eens op een website als bol.com kijken. Hier vind je een overzicht van de flesjes die zij aanbieden.

1. Lavender olie

Op de eerste plaats staat de Lavender olie van Young Living. Dit is de relaxerende olie die alom gekend is en bekend staat om zijn bloemachtige geur.

De olie komt het beste tot zijn recht wanneer je een relaxerend bad neemt vlak voor het slapen gaan met hierin enkele druppels. 

Wat je ook kan doen is een glas water drinken met hierin één druppel. Wil je liever de olie op de huid aanbrengen? 

Breng hem dan aan op je polsen. Dit doe je eenvoudig met het rollerdopje.

Leuke combo: Lavender – Cedarwood – Peace&Calming

2. Cedarwood

Een andere topper van Suyen is Cedarwood.  

Deze olie gaat helpen om seratonine in onze hersenen vrij te laten komen waardoor de aanmaak van melatonine natuurlijk in gang wordt gezet. 

Het leuke is dat dit een grondende olie is en dat zorgt dan weer voor rust. Breng hem aan in het kuiltje achteraan in je nek en inhaleer hem ook even via de “cupping” techniek.

3. Copaiba

Copaiba is een olie die al te vaak onderschat of vergeten wordt. Na een zware dag met spanning in mijn lichaam kan deze net ervoor zorgen dat die spanning verlicht wordt.

1 uur voor het slapen gaan neem ik dan ook graag een warm voeten bad!

Dit bad vul ik vervolgens met: 
– 4 druppels Copaiba;
– 4 druppels Bergamot;
– 30 gr Epson zout

Doe dit 1 uur voor het slapen gaan. Dat lijkt het beste tijdstip te zijn.

4. Valor en RC

Copaiba is een olie die al te vaak onderschat of vergeten wordt. Na een zware dag met spanning in mijn lichaam kan deze net ervoor zorgen dat die spanning verlicht wordt.

1 uur voor het slapen gaan neem ik dan ook graag een warm voeten bad!

Dit bad vul ik vervolgens met: 
– 4 druppels Copaiba;
– 4 druppels Bergamot;
– 30 gr Epson zout

Doe dit 1 uur voor het slapen gaan. Dat lijkt het beste tijdstip te zijn.

5. Stress Away

Deze zijn echte toppers om in huis te hebben, beter nog deze mogen niet ontbreken in je collectie! Deze gebruik ikzelf echt dagelijks bij mezelf en/of de dieren rond mij. Kies vooral welke jou het meest aanspreekt! 

Peace & Calming bevat een vleugje Orange en de Stress Away bevat dan weer Vanilla. Door de dag gebruik ik die om weer even in balans en tot mezelf te komen.

Wil jij beter slapen of minder stress?

Creëer dan vandaag nog jouw persoonlijke doorbraak!

Wij geven je graag gratis tips, zodat jij vannacht beter kunt slapen en overdag minder stress ervaart.

Om dit te bereiken schrijven wij blogs die bestaan uit handige informatie en simpele tips & tricks die direct toe te passen zijn. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een blog uitzoeken die aansluit op jouw behoefte.

Deel dit artikel via

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp

Gerelateerde berichten