lucide-dromen-leren

Lucide dromen: zo kun jij leren je dromen te besturen!

in Beter Slapen

Hoe mooi zou het zijn als jij je eigen dromen kunt besturen. Dat jij aan het roer staat van je eigen droomverhaal. Voorstanders van lucide dromen geven aan dat het kan en dat jij dit ook kan leren. Wat zijn lucide dromen voor iets, is het veilig en hoe werkt het? Na het lezen van deze blog kun jij de afweging maken of dit iets voor jou is. Lees je mee?

Wat voor soorten lucide dromen zijn er

Wanneer je lucide dromen hebt dan betekent dat, dat je rationeel kan nadenken in je droom. Terwijl je lichaam slaapt en jij dus je ogen dicht hebt kun je bepalen wat je gaat doet tijdens het dromen. Lucide dromen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kun je lucide dromen gebruiken voor je plezier. Zodat jij net als Beyonce een optreden kan geven of zoals Max Verstappen een rondje kan rijden in een echte formule 1 auto. 

Of je gebruikt de lucide dromen als een heel praktisch instrument. Stel je nou eens voor dat je lucide droom gebruikt als een training. Dit omdat je voor de zoveelste keer moet afrijden voor je rijbewijs maar dit telkens maar niet wil lukken. In je droom kun jij je dan voorbereiden op een goed resultaat zodat je tijdens het moment suprême minder zenuwachtig bent. Zakken zul je in die droom niet doen, want jij bent immers de regisseur van je eigen droom en bepaalt de goede afloop.

lucide-dromen-leren

Lucide dromen voor mensen met een angst

Is een lucide droom eng? Niet altijd, want het kan je ook van een angst af helpen. Bijvoorbeeld als jij elke week dezelfde nachtmerries hebt dat jij op de vlucht moet slaan voor iemand. Hoe mooi zou het zijn dan zijn dat je de regie kan pakken? 

Eén van de mooiste verhalen die wij eens gehoord hebben was over een vrouw die achterna werd gezeten door een heks. Op een dag zij ze tegen de heks: ‘waarom achtervolg je mij eigenlijk?’ De hekst antwoordde: ‘nou, er zit een briefje op je rug geplakt met de tekst ‘volg mij’ en daar wilde ik je over informeren!’. De enge droom over de heks die de vrouw achtervolgt krijgt zo een compleet andere wending. Nu de vrouw eindelijk weet dat de heks geen kwaad in de zin heeft, is ze ook niet meer bang!

lucide-dromen-angsten

Zijn lucide dromen veilig

Tot zover klinkt het allemaal best gaaf, maar hoe veilig is het? Kun je bijvoorbeeld vast blijven zitten in de droom of in een slaapverlamming raken? Over het algemeen hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. Dit omdat we altijd weer wakker worden uit een droom. Daarnaast kun je alleen dromen tijdens je REM-slaap. Dit betekent dat een lucide droom gemiddeld niet langer dan 40 minuten per nacht zal duren.

Slaapverlamming daarentegen wordt wel een genoemd als een zorg. Wat is dat? Slaapverlamming vindt plaats wanneer je lichaam slaapt, maar je geest nog wakker is. Hierdoor kun je effectief verlamd raken. Dat wil zeggen dat je een tintelend gevoel door je hele lichaam ervaart. We kunnen dit het beste uitleggen als een vorm van ‘dagdromen’ waarbij het voelt alsof je in gedachten ergens anders bent. 

Mocht je zelf mediteren dan heb je dit gevoel waarschijnlijk ook wel eens gehad. Vaak vind dit plaats wanneer je te diep in gedachten was gezonken. Schrikt deze gedachte je af? Begin dan eens te mediteren, bijvoorbeeld met een coach. Zo weet je zeker dat je goed wordt begeleid. 

Voer een werkelijkheidstest uit

Zijn lucide dromen gevaarlijk? Vooropgesteld, lucide dromen hebben geen negatief effect op het lichaam. Wel kan het zijn dat je geest wat in de war is of de droom omslaat in een nachtmerrie. Schrik je wakker tijdens een lucide droom? Voer dan een werkelijkheidstest uit. Dit is als het ware een korte reality check. 

Ga rustig op de rand van het bed zitten en zeg tegen je zelf dat het maar een droom was. Krijg je hierdoor angst om weer te gaan slapen? Stop dan (voor een tijdje) met lucide dromen en laat het voor wat het is. Ja, lucide dromen zijn over het algemeen veilig maar mocht het toch mis gaan. Zorg er dan voor dat je relaxed. 

dromen-besturen

Hoe leer ik lucide dromen

Hoe werkt dat lucide dromen dan? Als je hier echt uitgebreid in wilt duiken kun je bijvoorbeeld een e-book bestellen of een oldskool boek over lucide dromen met kaft. Wil je het eerst gewoon eens proberen? 

Dan kun je ook het stappenplan van rustige nacht over lucide dromen volgen. Hieronder vertellen wij je in enkel stappen hoe je een lucide droom kan opwekken. Is het je gelukt? Deel dan je lucide dromen ervaringen met ons in de reacties!

Lucide dromen: het stappenplan 

Allereerst moet je het echt willen. Want alleen mensen die dit 100% willen dromen lucide. Dit betekent dat je gaat slapen met de gedachten ‘ik wil dit keer mijn droom onthouden’. Wellicht ga je er zelfs eerder voor naar bed omdat je er naar uitkijkt. In ieder geval zorg je ervoor dat je een hele concrete droomwens voor jezelf hebt. Vraag jezelf eveneens af waarom je een specifieke droom wilt onthouden? Zo wordt je echt gemotiveerd. 

De volgende ochtend ga jij je dromen opschrijven op een notitieblok. Doe dit een aantal weken zodat je inzicht krijgt in je dromen. Leg dus vannacht alvast een pen en papier naast je bed zodat jij de volgende ochtend gelijk je droom kan opschrijven. Gelijk wanneer je wakker bent begin je met schrijven. Waar was ik, wat deed ik, met wie was ik? Als het goed is ga je binnen een paar weken een patroon zien, waar jij vaak over droomt. Zo makkelijk kan het dus zijn.

Bereid je goed voor op een lucide droom

Zo kun jij je beter gaan voorbereiden: Schrijf voor jezelf de belangrijkste thema’s op en vraag jezelf af ‘wat zou ik graag willen dat er gaat gebeuren in die droom?’ Vind ik het goed zoals het nu gaat, of wil ik er toch iets aan veranderen? Maak gebruik van verbeeldingskracht en zorg ervoor dat jij de regisseur wordt over je eigen droom. Hoe vaker je dit traint, des te groter de kans dat het echt gaat lukken. Uiteindelijk kun jij zo je allermooiste lucide dromen beleven. 

Vind je het allemaal nog wat vaag? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje. Deze kregen wij in een DM toegestuurd via ons instagram kanaal. Het zou een fijne hulp zijn bij het opwekken van lucide dromen en is goed te gebruiken als slaaphypnose. Meer weten? Lees dan ook eens: Kun je met hypnose slaapproblemen oplossen?