beter-met-of-zonder-kussen-slapen-vrouw

Kan ik beter met of zonder kussen slapen?

in Beter Slapen

Misschien herken je het wel. Je gaat naar bed alleen het lukt je maar niet om in slaap te vallen. Je draait je kussen een paar keer om, verwisseld van houding en wanneer het echt niet lukt probeer je het zonder kussen. Alleen wat is nou eigenlijk beter voor je? Wij beantwoorden voor jou de vraag: kan ik beter met of zonder kussen slapen?

Wat is de functie van een kussen

Wanneer je gaat slapen is het belangrijk dat je nek in één lijn met je wervelkolom komt. Hierbij maakt het niet uit of je op rug, zij of buik slaapt. Het gaat er vooral om dat je hoofd in een min of meer rechte lijn ligt met je ruggengraat. 

Doordat je slaapt ben je de regie over je houding kwijt. Een kussen draagt bij om in de juiste positie te liggen en zorgt ervoor dat je je hoofd kan laten hangen en toch in een goede houding blijven liggen. 

Hierdoor staat je hoofd in verbinding met je lichaam wat weer bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Nu je dit weet rest alleen nog de vraag: Hoe moet je dan precies gaan liggen?

kan-ik-beter-met-of-zonder-kussen-slapen-kind

De beste slaaphouding per kussen

De rugslaper: Ben jij een echte rugslaper? Let er dan op dat het kussen niet te dik is bij het achterhoofd, want dan buigt het hoofd te ver naar voren. Over het algemeen kan de rugslaper het beste slapen op een plat kussen.

Echter moet het kussen ook niet te dun zijn want dan buigt je hoofd te ver naar achteren. Zorg er dan voor dat het kussen wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Wellicht is het Rustige Nacht traagschuim kussen van 70x60cm iets voor jou. 

De zijslaper: Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.

Het kussen begint dus boven de schouder. Veelal komt dit voor bij mensen met brede schouders. Zij hebben over het algemeen een dikker kussen nodig. De zijslaper kan het beste slapen op een dik kussen. Tip: ga voor een traagschuim kussen die net iets langer is dan een normaal kussen. Bijvoorbeeld het Rustige Nacht traagschuim kussen van 80x40cm.

De buikslaper: Dan tot slot de buikslaper. Op je buik slapen is een onnatuurlijke positie al zweren sommige mensen erbij dat ze nooit meer anders willen.

Wanneer jij tot de categorie buikslapers behoort zorg er dan voor dat je een dun kussen op je bed hebt liggen. Hierbij wordt je ademhaling het minst belemmert. De buikslaper kan het beste slapen zonder een kussen, tenminste dat is ons advies.

met-of-zonder-kussen-slapen

Waar moet je om letten bij het kiezen van het juiste kussen

Wanneer je niet op je buik slaapt, dan wil je natuurlijk ook weten welk kussen het best bij jou past. Zelf namen we ook de proef op de som en hebben we ook twee kussen getest

Wil jij liever zelf op onderzoek uit gaan? Dat mag natuurlijk ook, stel jezelf dan wel de volgende drie vragen:

  • Zweet ik tijdens het slapen?
  • Ben ik allergisch voor de stof?
  • Is er überhaupt iets mis met mijn kussen dat ik nu heb?

Ben ik een nachtzweter?

Transpireer jij veel tijdens je slaap? In dat geval kun je het beste kiezen voor een kussen met een synthetische vulling die je kan wassen bij tenminste 60 graden. Belangrijk is wel dat je hier een katoenen kussensloop om doet. Wanneer je hier niet voor kiest, dan zal het kussen niet voldoende ventileren. 

Wat je in ieder geval niet moet doen wanneer je veel zweet, is kiezen voor een kussen dat voelt als een massief blok. Ook synthetische kussens worden afgeraden. Een synthetisch kussen zorgt er juist voor dat het kussen zweterig aanvoelt. Lees ook eens: Wat zijn de beste tips tegen nachtzweten? 

Ben ik allergisch voor huisstofmijt?

Wat je absoluut niet moet doen als je allergisch bent voor huisstofmijt is kiezen voor een kussen dat gevuld is met veren of dons. Dit is juist een voedingsbodem voor huisstofmijt. Je hebt juist een kussen nodig die je met regelmaat kan wassen (bij voorkeur op 60 graden Celsius) in de wasmachine. 

De andere keuze die je kan maken is gaan voor een speciaal nekkussen. Een nekkussen neemt geen stof op dus is erg geschikt voor mensen met een allergie. De stof die wij aanraden als je te maken hebt met een huisstofmijt allergie is satijn. Je herkent satijn aan zijn glanzende bovenkant en doffe onderkant.

Is er wel iets mis met mijn kussen?

Het kan natuurlijk best zijn dat er niets mis is met je kussen. In dat geval zeggen wij: ‘never change a winning team’. Een goed kussen moet vooral zorgen voor ondersteuning en altijd afgesteld zijn op je lichamelijke kenmerken.

Wanneer je wakker wordt met rug- of nekklachten, die je de avond er voor nog niet had. Dan is het belangrijk om eerst na te gaan of je wel in een stabiele houding ligt alvorens je van kussen veranderd.

Met of zonder kussen slapen, wat is beter?

In de meeste gevallen raden we het slapen zonder een kussen af. Er is echter één uitzondering waarbij het slapen zonder een kussen minder kwaad kan. Dit is wanneer je op je buik slaapt. Wanneer je op je buik slaapt zorgt een (te dik) kussen ervoor dat je rug bol komt te staan tijdens het slapen.

Hetgeen dat pijn in je onderrug kan veroorzaken. Daar komt nog bij dat je hoofd altijd naar links of rechts is gebogen, want anders wordt adem halen wat lastig. Het buigen van je hoofd zorgt voor extra belasting van je nek. Niet iets wat bijdraagt aan een rustige nacht. Slaap je niet op je buik, maar op je rug of zij kies er dan voor om wel met een kussen te slapen.

met-of-zonder-kussen-slapen-blog-2023

Wat is het beste kussen voor nekklachten

Heb je erg last van nekpijn of van je schouders tijdens het slapen? Dan kun je beter gebruik maken van een ergonomisch kussen. Dit zorgt voor een juiste uitlijning van de wervelkolom. 

Zeker voor mensen die op de rug slapen is dit een ware uitkomst. Je geeft dan namelijk verantwoorde ondersteuning aan je nek. Ben jij opzoek naar een goed kussen voor nekklachten? Wij hebben een ruim aanbod aan kussens voor je in ons assortiment!

Wat is het beste kussen voor rugklachten

Heb jij vooral last van rugklachten? Dan is het goed om een nieuw matras te overwegen. De meeste mensen die hier last van hebben zijn zij-slapers en merken dat het matras de wervels niet meer optimaal ondersteunen.
 

Lijkt het je sterk dat het aan het matras ligt? Misschien kun je dan ons multifunctionele lichaamskussen overwegen! Steeds vaker krijgen we hier positieve feedback over. Veel zwangere vrouwen maken hier al gebruik van, maar wij lezen in de reviews meer en meer dat mensen na een rug operatie hier ook positief gestemd over zijn.