slapen-met-slaapmasker

Slapen met een slaapmasker: eindelijk lekker slapen!

Elke avond als ik naar bed ga, dan gebruik ik een slaapmasker. En jij? Doe jij je ogen dicht of zorg jij ervoor dat ze bedekt zijn met een lapje stof. Vandaag bespreken we hoe nuttig slaapmaskers zijn en weet jij welke jij moet kiezen.

Waarom een slaapmasker?

We trappen de blog af met de vraag waarom je een slaapmasker zou dragen. Het antwoord is vrij simpel. De reden waarom je een slaapmasker gebruikt is om je ogen te verduisteren zodat je geen last meer hebt van het licht. Dit kan bijvoorbeeld zeer handig zijn wanneer je in een ruimte slaapt waar het snel licht is.

Of als jij jezelf wilt afsluiten van je omgeving, bijvoorbeeld omdat je in de auto of in het vliegtuig zit. Zelf slaap ik elke avond met een slaapmasker op. Of ik nou om 22:00 uur naar bed ga of om 01:00 uur pas onder de wol kruip, voor mijn ogen maakt het niet uit. Beide keren is het even donker. 

slaapmasker-vliegtuig

De voordelen van een slaapmasker

Los van het feit dat je plaats en tijd onafhankelijk sneller in slaap kan vallen. Ga je door het opzetten van een verduisterend oogmasker ook beter slapen! Het zorgt namelijk voor een langere en diepere nachtrust.

Je maakt meer melatonine aan

Dat vergt enige uitleg, want waarom zou een slaapmasker helpen om dieper te slapen? Dat zit namelijk zo: Je lichaam maakt het stofje melatonine aan wanneer het donker is. Dit stofje zorgt ervoor dat je goed functioneert en op een natuurlijke manier je slaapfases doorloopt.

Hoe meer melatonine je aanmaakt, des te beter wordt de kwaliteit van je slaap. Al helemaal als je de hele dag in de zon hebt gezeten. In de zon maak je namelijk serotonine aan, wat weer nodig is om ‘s nachts in melatonine om te zetten. Heb jij het goed in balans? Dan voel jij je de volgende dag ongetwijfeld ontspannen, fitter en energieker omdat je goed hebt geslapen.

Beter slapen met een slaapmasker

Met een slaapmasker op slaap je vaak ook dieper. Dit komt omdat je ogen compleet verduisterd zijn. Wij mensen zijn gewend om op te staan wanneer het licht wordt en naar bed te gaan wanneer het donker wordt.

Wanneer jij je ogen dus afsluit van het licht wordt het eerder donker en zal je geest denken dat het al tijd is om te slapen. Tegenovergesteld werkt dit net zo, omdat het ‘s ochtends niet licht wordt blijft je geest denken dat het nog nacht is.

Slapen met een slaapmasker op is heerlijk, zeker in combinatie met oordopjes, maar vergeet geen wekker te zetten. Voordat je het weet lig je de hele ochtend te slapen en is de halve dag al voorbij. Al kan dat natuurlijk prima in de vakantie. Lees ook: ”De beste tips om stressvrij op vakantie te gaan”

slaapmasker-kind-beter-slapen

Wat zijn de kenmerken van een goed slaapmasker? 

Slaapmaskers heb je in vele soorten en maten. Je kan er voor kiezen om een goedkoop slaapmasker te kopen, dit zal je dan ongeveer 3 euro kosten. Of je gaat voor een iets duurdere optie en je betaald ongeveer 30 euro.

Uit eigen ervaringen kunnen wij zeggen dat goedkoop vaak duurkoop is. Maar wat zijn nu exact de kenmerken van een goede slaapmasker? Hoe bepaal je zoiets? Laten wij je op weg helpen met het maken van de juiste keuze. Met deze tips weet jij precies waar je bij jouw volgende aankoop op moet letten.

Hier moet je op letten bij het kiezen van een slaapmasker

Wanneer je een slaapmasker koopt, dan is het belangrijk dat de pasvorm goed aansluit. Schaf dus bij voorkeur een masker aan dat verstelbaar is. Met een verstelbare band kies jij jouw favoriete stand en blijft het slaapmasker perfect zitten. De stof van je masker is ook van groot belang. De goedkope exemplaren zijn vaak gemaakt  een synthetische stof, duurdere maskers daarentegen zijn gemaakt van polyester, katoen of zijde. Deze stoffen zijn zachter en voelen een stuk prettiger aan.

Zachte stoffen als zijde zijn bovendien hypoallergeen, hydraterend voor de huid én warmte-regulerend. Ben jij een koukleum of zweet je veel ‘s nachts? Dan is dit de beste keus, vind je zijde te zacht? Kies dan voor katoen, dit is een goede nummer 2. Het ideale slaapmasker laat geen licht door. Het masker moet compleet verduisterend zijn, zodat jij je niet stoort aan jouw omgeving. Uiteraard moet het ook niet te zwaar aanvoelen voor de ogen omdat je je hieraan gaat storen.

Uiteindelijk is het compleet persoonsafhankelijk hoe het beste slaapmasker er voor jouw uit ziet. Wij kunnen je net als anders websites een top 5 of top 10 slaapmaskers laten zien, maar dat heeft helemaal geen zin. Als je een goede slaapmasker zoekt, dan is dit slaapmasker met traagschuim onze beste tip!

beter-slapen-slaapmasker-partners

Slaapmasker met muziek

Tijdens het schrijven van deze blog kwam ik ook veel informatie tegen waar mijn ogen van gingen fronsen. Natuurlijk kun je een slaapmasker gebruiken als blinddoek voor een verassingsfeestje, dat klinkt nog niet heel gek, maar een slaapmasker met bluetooth? Wij probeerden het en onze ervaringen kun je hier lezen.

Dit was voor mij nieuw. We hebben al wel eens eerder een blog geschreven over hoe goed is slapen met muziek, dus mijn interesse was gewekt. Rustgevende geluiden kunnen je beter laten slapen, dus sla je nu niet twee vliegen in één klap?

Slaapmasker met bluetooth

Het slaapmasker heeft ingebouwde hifi speakers en werkt op bluetooth. Binnen 2,5 uur is het opgeladen en het is ook nog eens wasmachine bestendig. Deze is beschikbaar in de kleuren grijs en zwart. De reviews lijken goed, dus mocht je nog opzoek zijn naar een origineel cadeau voor een verjaardag? Dan kan dit wel eens iets zijn!

Wil je liever niet te veel poespas en gewoon een rustige nacht? Kies dan lekker voor een oldskool slaapmasker. Hopelijk heb je vandaag weer iets geleerd en ga je een goede nachtrust tegemoet. Heb je behoefte aan meer tips om beter te slapen? Bekijk dan eens onze blogpagina. Hier vind je talloze gratis tips en tricks die jou op weg kunnen helpen naar een betere nachtrust. 

Terug naar blog