grootmoeders-tips-tegen-snurken

Grootmoeders tips tegen snurken: 5 concrete tips!

Grootmoeders tips tegen snurken zijn al eeuwenlang een waardevolle bron van wijsheid. Of je nu worstelt met snurken of gewoon nieuwsgierig bent naar effectieve oplossingen, in dit artikel deelt Slaapcoach Glenn kostbare adviezen om snurken te verminderen en van een rustige nachtrust te genieten. Dus wil jij de beste natuurlijke remedies en antwoorden krijgen op veelgestelde vragen over snurken. Lees dan snel verder!

Grootmoeders tips tegen snurken

In Nederland snurkt circa 60% van alle mannen en 40% van alle vrouwen bij een leeftijd van 40 jaar en ouder. Hoe kan dat? Het geluid bij snurken ontstaat doordat trillingen in de keelholte ontstaan tijdens de slaap. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat de luchtstroom tijdens het ademen vernauwd wordt ter hoogte van de neus of keel. Snurken kan vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor jouw partner of huisgenoten die deze geluiden horen. Snurken is dan ook een onderschat probleem en met grootmoeders tips tegen snurken alleen kun je dit niet altijd oplossen. Wel met onze anti-snurk producten! Maar hier later meer over.

anti-snurken-tips-snurktip-2023


Wat is de oorzaak van snurken

Oké toegegeven, iedereen snurkt wel eens. Maar wat is de oorzaak van snurken? Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen veroorzaken, zoals:

1. Overgewicht en obesitas - Een teveel aan vetweefsel kan ervoor zorgen dat de luchtwegen vernauwen en dit kan leiden tot snurken.

2. Alcohol en slaapmiddelen - Het gebruik van alcohol en slaapmiddelen kan de spieren in de keel ontspannen, waardoor snurken kan optreden.

3. Roken - Roken kan leiden tot ontstekingen en irritatie van de keel en luchtwegen, wat kan leiden tot snurken.

4. Allergieën en verkoudheid - Een verstopte neus kan ervoor zorgen dat er meer druk op de luchtwegen ontstaat, wat kan leiden tot snurken.

5. Anatomie van de keel - Het hebben van een te zachte of te lange huig, vergrote amandelen of een afwijkende stand van de kaak kan de luchtwegen belemmeren en snurken veroorzaken.

6. Slaaphouding - Slapen op de rug kan leiden tot het ontspannen van de spieren in de keel, wat kan leiden tot snurken.

In sommige gevallen kan snurken ook een symptoom zijn van slaapapneu, een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap meerdere keren stopt. Daarover later meer.

wat-te-doen-tegen-snurken-grootmoeders-tips


Wat zegt snurken over je gezondheid?

Het is belangrijk om de oorzaak van snurken te achterhalen, zodat er een passende behandeling kan worden gestart. Soms heeft snurken een grote impact op je nachtrust, soms wat minder. Maar wat zegt snurken over je gezondheid? Mensen die snurken zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals:

Slaapapneu: Snurken kan het gevolg zijn van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk wordt onderbroken tijdens het slapen. Dit kan leiden tot een vermindering van de zuurstofopname en kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte.

Vermoeidheid overdag: Mensen die snurken hebben vaak een slechte nachtrust, waardoor ze overdag vermoeid zijn. Dit kan leiden tot moeilijkheden met concentratie, geheugen en prikkelbaarheid. Heb jij het gevoel dat je altijd moe bent of twijfel je dat je oververmoeid bent? Lees dan ook eens deze blog over oververmoeidheid.

Droge mond en keel: Vanwege de snurken, adem je vaak door je mond, waardoor de mond en keel droog kunnen worden, wat kan bijdragen aan tandbederf en infecties.

Hoofdpijn: Snurken kan leiden tot hoofdpijn als gevolg van slaapgebrek of slaapapneu. Niet erg fijn als je 's ochtends opstaat.

Verhoogd risico op beroerte: Slaapapneu veroorzaakt door snurken kan het risico op een beroerte verhogen vanwege een afname van de zuurstofopname tijdens het slapen.

Grootmoeders tips tegen snurken: neem snurkproblemen serieus!

Voordat we je grootmoeders tips tegen snurken geven is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat je snurkproblemen niet moet onderschatten. Neem snurkproblemen altijd serieus en raadpleeg een arts als extreem snurken een probleem begint te worden. De arts kan namelijk een slaaponderzoek voor je aanvragen. Deze meet onder andere het aantal ademstops (apneus) per nacht, en meet ook het zuurstofgehalte van het bloed. Op deze manier kan je achterhalen of je een slaapstoornis hebt of niet.

grootmoeders-tips-tegen-snurken-wat-te-doen-2023-blog

Grootmoeders tips tegen snurken en veelgestelde vragen over snurken beantwoord

Gelukkig zijn er grootmoeders tips tegen snurken die kunnen helpen om dit vervelende probleem op te lossen of aanzienlijk te verminderen. Hieronder beantwoorden we de veelgestelde vragen over snurken en vind je een aantal eenvoudige en effectieve oplossingen, rechtstreeks overgeleverd van grootmoeder.

Hoe kan je het beste liggen om niet te snurken?

Slaap op je zij om snurken te voorkomenProbeer op je zij te slapen, dit vermindert vaak het snurken. Sommigen naaien een tennisbal vast aan de achterkant van het shirt. Hierdoor wordt op de rug slapen belemmert. Wat je ook kunt doen is een stapel kussens naast je neerleggen en op je zij slapen, maar beter nog is om een goed hoofdkussen aan te schaffen. Zoek jij er nog één? Neem dan eens een kijkje in onze collectie hoofdkussens. Of bekijk dit ergonomische hoofdkussen van Best Life, speciaal afgestemd op zij-slapers.

Wat kan ik doen tegen extreem snurken?

Afvallen: Overgewicht kan bijdragen aan extreem snurken. Afvallen kan dus echt helpen om van je slaapproblemen af te komen. Vetophoping in de keel kan er namelijk voor zorgen dat er minder lucht doorheen kan komen. Zorg dat je voldoende beweegt, en probeer minimaal 1 per week intensief te sporten!

Vermijd alcohol en sigaretten: Alcohol en roken irriteren de keel en kunnen snurken veroorzaken. Wanneer je wel alcohol drinkt, probeer dan na elk glas alcohol 1 glas water te drinken. Uitdroging kan de kans op snurken vergroten. Ben je benieuwd wat alcohol nog meer met je slaap doet? Lees dan ook eens deze blog over alcohol en slapen.

Wat kan je kopen tegen snurken? 

Gebruik anti-snurkmiddelen: Zoals een neusstrip die de luchtweg vergroot, of een speciale mondbeugel die je tong in positie houdt. Neuspleisters zijn bij elke drogisterij te koop en werken bijzonder goed in het verwijden van de luchtweg via de neus. Je kent meerdere soorten mondbeugels en andere apparaten die kunnen helpen om minder te snurken. Een MRA beugel plaatst de onderkaak naar voren, hierdoor wordt het snurken belemmerd. Tegenwoordig heb je ook een TRA, wat staat voor tong repositie apparaat. Deze drukt de tong naar beneden waardoor deze de luchtweg niet meer kan blokkeren. Verder heb je een anti-snurk band, die om de hoofd, kin en kaken wordt gedragen. Het is de bedoeling dat deze de kaken goed positioneert en de mond sluit tijdens het slapen. De effectiviteit van al deze middelen is lastig vast te stellen. Wat tegenwoordig ook steeds meer een trend lijkt te worden is het gebruik van mondtape, ook dit zou je kunnen proberen.

Wil je het zelf uittesten? Bij ons bestel je gemakkelijk en snel een anti-snurk set, snurkbeugels of neuspleisters. Zo is er altijd een anti-snurk hulpmiddel die goed bij jouw wensen past! Helpt dat allemaal niet? Dan kun je natuurlijk ook onze oordoppen een kans geven!

Behandel allergieën en verstopping: Een verstopte neus kan bijdragen aan snurken. Behandel allergieën en verstopping om dit te voorkomen. Was je beddengoed regelmatig op minimaal 60 graden, zorg voor voldoende ventilatie overdag en stofzuig je kamer geregeld. Het kan ook helpen om een luchtreiniger aan te schaffen. Deze luchtreinigers filteren de lucht en kan zorgen voor een betere luchtkwaliteit. 

Wat als grootmoeders tips tegen snurken niet werken en stoppen met snurken niet lukt?

Praat met een arts: Als bovengenoemde oplossingen niet werken, kan een arts speciale behandelingen voorstellen, zoals een CPAP-apparaat of operatie. Een CPAP apparaat zorgt gedurende de nacht voor een constante stroom aan zuurstof tijdens het slapen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over snurken. Ondanks dat er vaak lacherig over wordt gedaan, kan snurken wel degelijk een serieuze bedreiging op de gezondheid vormen. Aarzel dan ook niet om een medische professional in te schakelen en pas de anti-snurk tips toe uit deze blog! 

Terug naar blog