Levensverhaal: Hoe gaan epilepsie en slaap samen?

Bij Rustige Nacht schrijven we allang niet meer al onze blogs zelf. Dat is juist ontzettend gaaf, want door de input van onze gastbloggers krijgen we allerlei verhalen uit verschillende invalshoeken. Mede hierdoor hebben we deze week  speciale aandacht voor epilepsie en slaap! Hoe gaan die twee samen en wat is belangrijk om te weten? Charlotte legt het je vandaag uit!

Mijn verhaal over epilepsie en slaap

Dag allemaal! Mijn naam is Charlotte, 26 jaar en ik heb sinds mijn 4e last van epilepsie. Ik schrijf een gastblog over Epilepsie en slaap want ze hebben vaak een nauw verband met elkaar. Hoe dat zit, dat ga ik jou in deze blog uitleggen!

Voordat we dieper op het onderwerp ingaan, is het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van je slaap een grote invloed heeft op epilepsie. Datzelfde geldt voor medicijnen en de bijbehorende bijwerkingen. 

Deze bijwerkingen kunnen omstandigheden veroorzaken die het moeilijker maken om in slaap te vallen of te blijven slapen. Dus heb je last van epilepsie? Weet dan wat je gebruikt! Tot zover deze belangrijke mededelingen, laten we verder gaan.

charlotte-epilepsie-en-slaap-gastblog

Hoe voel je je na een epileptische aanval?

Mocht je zelf geen epilepsie hebben, dan kan ik mij voorstellen dat jij je afvraagt hoe dat voelt. Wat maak je precies door als je zo’n epileptische aanval hebt? Laten we daar mee aftrappen.

Bij mij begon het met absences. Dit betekent dat je ogen kort wegdraaien en je even niet meer bij bezinnen bent, zoals op het onderstaande filmpje. Ik voelde mij vaak erg moe en verward. Waarschijnlijk hield ik mezelf hierdoor op school tegen. 

Wat zijn de gevolgen van een epileptische aanval

Naarmate ik ouder werd, worstelde ik met mijn studie omdat ik vaak niet aanwezig kon zijn in de les. Dit mede door de epileptische aanvallen of onderzoeken. Veel tijd besteedde ik hierdoor aan de vraag. Waarom ben ik anders dan mijn klasgenoten?

In de loop van de jaren heb ik verschillende (combinaties) medicijnen geprobeerd, maar de aanvallen bleven jarenlang doorgaan. De ene maand had ik er meer last van dan de andere. Dit kwam mijn zelfbeeld nou niet echt ten goede.

Daar kwam bij dat ik sinds 2008 een andere vorm van epilepsie erbij kreeg, namelijk ‘mycolonia epilepsie’. Het houdt in dat het lichaam of een deel ervan kortdurende schokken maakt. Bij mij gebeurt dat met de ogen open.

Op dit moment ben ik nog steeds niet aanvalsvrij, slik ik nog steeds medicijnen, maar voel ik mij niet meer constant moe. Ik voel mijzelf veel productiever, dat komt omdat ik goed uitgerust ben. Deze tips wil ik vandaag graag met jullie delen.

Een stabiel slaapritme verkleint de kans op epileptische aanvallen

Goed slapen is belangrijk. De reden waarom ik dit zeg, is omdat een kortdurend slaaptekort juist een aanleiding kan zijn voor een toename in het aantal aanvallen. Dit is de reden dat ik een vast slaapritme aanhoudt en hierin niet veel afwissel. 

Aandacht hebben voor een goed slaapritme is niet alleen belangrijk voor je nachtrust, maar ook voor je dagelijkse functioneren. Wanneer je moe bent krijg je eerder last van sombere gevoelens, extreme vermoeidheid of ga je piekeren.

Laat dit nou net triggers zijn die de kans op epileptische aanvallen vergroten. Uit eigen ervaring kan ik jullie daarom de tip geven om een vast slaappatroon aan te houden. Hier heb je zowel ‘s nachts als overdag profijt van! 

Medicijnen voor epilepsie die slaap kunnen beïnvloeden

Zoals ik in de introductie al aangaf, kunnen ook medicijnen voor epilepsie de slaap beïnvloeden. Hier heb ik zelf ook ervaring mee. Door mijn medicijnen kan ik soms overdag slaperig zijn of juist ’s nachts wakker blijven. 

Wat ik wel eens als advies van de neuroloog heb meegekregen is om de juiste dosis op de juiste tijdstippen in te nemen. Hierdoor neemt de kans op een epileptische aanval af. 

Epilepsie kan je slaap dus beïnvloeden en vermoeidheid of een gebrek aan slaap kan een domino-effect veroorzaken. Dit verhoogt de kans op epilepsie aanvallen, is niet goed voor je geheugen en algemeen welzijn. 

Wat ik dus voortaan doe is alle mogelijke manieren uitproberen die bekend staan om een goede nachtrust vergroten. Gelukkig helpen de slapen en stress tips van Rustige Nacht hierbij. Dit kan ik overigens ook mensen zonder epilepsie aanraden. 

medicijnen-epilepsie-en-slaap-blog

Beter slapen?

Heb jij last van slaapproblemen en zie je die graag opgelost worden?

Ontdek dan al onze gratis tips!

Kun je een epileptische aanval ‘s nachts ook zien aankomen?

Hoe goed je je ook voorbereid, helemaal voorkomen doe je het natuurlijk nooit. Zelfs ik niet, want ik heb zowel overdag als ‘s nachts last van epileptische aanvallen. Ja, dus ook tijdens mijn slaap. Is dat gevaarlijk?

Een goede vraag, maar in principe niet. Er zijn tegenwoordig dooradem kussens op de markt die helpen om de adem niet te blokkeren. Zo kun je gewoon doorademen en wordt de kans op verstikking sterk gereduceerd.

En wanneer komen deze epileptische aanvallen het meest voor? Veelal treden deze epilepsie en slaapproblemen bij mij op tijdens de overgang van wakker worden naar lichte slaap, maar ook in de lichte slaap zelf.

Dit is opvallend omdat een standaard EEG onderzoekt juist aantoont dat het vaker voorkomt tijdens een diepe slaap. De droomfase daarentegen onderdrukt juist weer epileptische activiteit. Opmerkelijk genoeg zijn er dan bijna nooit aanvallen.

De relatie tussen epilepsie en depressie

Misschien weten veel mensen dit niet, maar mensen die last hebben van epilepsie hebben een verhoogde kans om deppresief te worden. Veelal gaat dit in samenhang met een verstoord slaappatroon.

De stress uit het dagelijkse leven, nemen veel mensen dan mee naar bed wat leidt tot verontrustende gedachten. Hierdoor hebben ze moeite om in slaap te vallen of vinden ze het lastig om ‘s nachts door te slapen. 

Hierdoor creëren ze een vicieuze cirkel. Overdag zijn ze vermoeid en ‘s nachts kunnen ze niet slapen. We zeiden al dat vermoeidheid de kans op aanvallen laat toenemen. Mocht zo’n aanval dan plaatsvinden dan kan het volgende gebeuren.

Deze mensen mijden de plek van de epileptische aanval uit schaamte. Ook wanneer dit in een relatief veilig omgeving heeft plaats gevonden. Hierdoor kunnen ze sociale contacten verliezen. Wat de kans op een depressie weer verhoogd. 

epilepsie-en-slaap-depressie-stress

Wat kun je doen als je epilepsie hebt en beter wil slapen?

Slaap is soms een echt probleem voor mij, vooral als ik me gestrest voel of als ik ‘s avonds moet werken. In het begin wist ik ook niet zo goed wat ik daar mee aan moest, maar ik heb mijzelf enkele trucs aangeleerd.

Zo heb ik geleerd om nooit naar bed te gaan voordat ik me slaperig voel. Waarom zou ik dat doen als ik toch niet kan slapen? Mocht ik eenmaal op bed liggen en niet binnen een half uur in slaapvallen, dan zet ik een slaapmasker op.

Wat ook een goede tip is, is om koffie en alcohol te vermijden voor het slapen gaan. Net als lang staren naar een beeldscherm en het eten van een zware maaltijd voordat je gaat slapen.

Andere tips die ik je kan geven is om te ontspannen voor het slapen gaan. Maak ‘s avonds bijvoorbeeld een wandeling en zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Zet bijvoorbeeld je raam open voor wat extra frisse lucht!

Maar de beste tip blijft toch om een regelmatig slaapritme aan te houden en elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Probeer dit op zijn minst een week, want mij helpt het enorm om beter te slapen.

epilepsie-en-slaap-wekker-slaapritme

Welke conclusie kunnen we trekken over epilepsie en slaap?

De relatie tussen epilepsie en slaap kan sterk zijn. Alhoewel ik wel denk dat dit ook weer persoonsgebonden is. Ik kan er veel last van hebben, maar bij anderen kan dit weer anders zijn. Wellicht hebben zij er helemaal geen of juist weinig last van. 

Handig is als je veel last hiervan hebt om dit een keer met je arts/neuroloog te bespreken. Die kan je altijd tips meegeven! Indien nodig kan er een onderzoek gestart worden middels een slaap – EEG.

Hopelijk heb ik jullie vandaag wat meer inzicht kunnen geven in de wereld van epilepsie en slaap. Hoe deze twee verbonden met elkaar zijn en heb je wat bruikbare tips gekregen om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Liefs,
Charlottee
Blogger over mijn leven met epilepsie & voor mensen met epilepsie.

Wil jij beter slapen of minder stress?

Creëer dan vandaag nog jouw persoonlijke doorbraak!

Wij geven je graag gratis tips, zodat jij vannacht beter kunt slapen en overdag minder stress ervaart.

Om dit te bereiken schrijven wij blogs die bestaan uit handige informatie en simpele tips & tricks die direct toe te passen zijn. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een blog uitzoeken die aansluit op jouw behoefte.

Deel dit artikel via

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp

Gerelateerde berichten