Mijn peuter slaapt slecht door nachtmerries, wat nu?

Heb jij thuis een kleine hummel zitten die niet wil slapen? Of zit jij al weken met je handen met de vraag ‘mijn peuter slaapt slecht, wat moet ik doen?’ Geen paniek! Wij van Rustige Nacht richten ons deze week speciaal op jullie. Op deze manier kunnen zowel jij als je grote dreumes genieten van een goede nachtrust.

Slaapproblemen voor een kind tussen 24 en 48 maanden

Het kan een aangename verassing voor je zijn wanneer je peuter ‘s avonds zelfstandig besluit om bij jullie in bed te kruipen omdat die niet kan slapen. 

Voor een nachtje is dat prima, alleen wanneer dit meerdere keren per week voorkomt, dan wordt het toch wel enigszins vervelend. Hoe ga je aan een klein kind uitleggen dat papa of mama liever slapen zonder jou?

Roept u maar Rustige Nacht, wat is hiervoor de oplossing! Waarom slaapt mijn peuter slecht en huilt die ‘s avonds of staat die juist voor onze deur met het verzoek om bij ons te slapen? 

Om eerlijk te zijn, wij hebben geen idee! Deze vraag is namelijk veel te complex om in 1 keer te beantwoorden zonder achtergrond informatie. 

Wil je direct een antwoord? Dan kun je dit het beste zelf aan je kind vragen. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kan gaan, lees dan snel verder.

Mijn peuter slaapt slecht, hoe kan dat

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom je peuter slecht slaapt. Wij willen dit gaan verduidelijken aan de hand van 2 categorieën.

De eerste categorie zijn problemen waar je echt zelf wat aan kan doen en de tweede categorie zijn slaapproblemen waar je minder tot geen invloed op hebt.

In de eerste categorie krijg je te maken met slaapproblemen als: Het is te koud in mijn kamer of er is teveel lawaai. 

Dit zijn problemen waar je zelf heel makkelijk iets aan kan doen. Bijvoorbeeld door de kachel aan te zetten op de slaapkamer van je kind of hem extra dik aan te kleden. Over het algemeen is hier snel een oplossing voor te vinden.

Is er teveel lawaai en helpt het dicht doen van een raam niet? Dan kun je misschien een ruismachine of rustige achtergrond muziek proberen af te spelen. Let op, speel geen luide muziek af, dit kan het kind juist weer overstuur maken.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je peuter nachtmerries of zelfs slaapangsten heeft. In dit geval ligt een oplossing iets minder snel voor de hand. 

De problemen waar we geen kant-en-klare oplossing voor hebben gaan we indelen in categorie 2. Maar daar straks meer over. 

Ben je bang dat je peuter een medische aandoening heeft waardoor die slecht slaapt? Neem dan altijd contact op met de huisarts!

peuter-troosten-rustige-nacht

Beter slapen?

Heb jij last van slaapproblemen en zie je die graag opgelost worden?

Ontdek dan al onze gratis tips!

Nachtmerries en nachtangst peuter

Er zijn natuurlijk ook slaapproblemen bij peuters waar je minder invloed op hebt. Voorbeelden hiervan zijn nachtmerries of nachtangsten. Wil je weten wat je hier aan kan doen? Wij geven je graag enkele tips.

Geeft je kleine hummel aan dat hij last heeft van nachtmerries? Schrik hier niet van. Kleine kinderen nemen overdag veel informatie op, die ze vaak in hun dromen weer verwerken. Is je kind hoogsensitief? Dan zijn de dromen vaak nog iets heftiger.

Peuters zijn soms bang voor iets dat ze eerder die dag gezien hebben op de televisie of op de iPad. Ze troosten en zeggen dat het allemaal goed komt is vaak al voldoende. 

Omgaan met nachtmerries bij peuters

Tip van ons, troost je peuter in zijn eigen bedje. Zo blijven ze dit zien als een veilige haven! Hier voelt hij of zij zich thuis en dit is beter dan hem of haar hier uit halen.

Mocht het troosten niet voldoende zijn? Dan kun je dingen proberen als geen filmpjes meer kijken vlak voor het slapen gaan. Dit kunnen wij trouwens iedereen aanraden omdat we door blauwlicht minder goed slapen.

Een andere tip die je kunt doorvoeren is door op tijd te gaan eten. Het eten heeft dan langer de tijd om te verteren.

Tot slot raden wij aan om een vast tijdstip aan te houden waarop jij je kind op bed brengt. Hierdoor bouwt je kind onbewust een slaapritme op.

Mijn peuter wil niet slapen als wij hem naar bed brengen

Anno 2022 zijn er handige gadgets op de markt die helpen om je peuter beter te laten slapen. Eén van de gadgets die bij jonge ouders populair is, is de Numsy Original 2.0

Dit hulpmiddel helpt jou om je kleine peuter beter te laten slapen. Het is het beste te omschrijven als een ruismachine die rustgevende achtergrond produceert en zo de peuter een veilig gevoel geven.

Deze witte ruis machine is ideaal, want dit zorgt ervoor dat hij (of zij) niet huilend wakker wordt of ‘s avonds bij je aan de slaapkamerdeur staat. Zo kunnen jullie beide genieten van een rustige nacht. 

We benoemen dit product specifiek omdat wij hier zelf zeer te spreken over zijn. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Lees dan hier onze ervaringen over de Numsy Original 2.0.

Review Numsy original Rustige Nacht
Ben je benieuwd wat wij vinden van ruismachines? Lees het in onze review!

Wat te doen bij slaapproblemen peuter

Het bijzondere aan peuters is dat zij ‘s ochtends vaak extreem vroeg wakker zijn. Terwijl jij nog lekker op één oor ligt, staat je peuter al naast zijn bed te springen en schreeuwen om een ontbijt. 

Of erger nog, hij loopt om 06:00 uur jullie slaapkamer binnen. Herkenbaar? Helaas wel hé. Bekijk de onderstaande punten eens, misschien ligt het daar aan.

  • Het middagdutje eerder op de dag heeft hem of haar te veel energie gegeven zodat die nu al wakker werd.
  • Je heb je dreumes te vroeg naar bed gebracht.
  • De zon kwam ‘s ochtends al vroeg door de gordijnen waardoor die wakker werd.
  • Je peuter is gewoon een ochtendmens!
  • Het was te koud of te warm op de slaapkamer.

Tips bij slaapproblemen voor een peuter

Heb je alle mogelijke oorzaken gecheckt? Misschien kun je vannacht eens de volgende tips proberen:

1. Breng je peuter iets later dan gebruikelijk op bed.

2. Gebruik een slaaptrainer

3. Verduister goed de slaapkamer.

4. Spreek met je peuter af dat hij niet uit bed mag komen ‘s ochtends voordat jij er bent.

5.  Schaf het middagdutje af. Alleen doe dit niet te vroeg, want ze hebben namelijk nog wel steeds hun slaap nodig. Als het middagdutje te vroeg vervalt dan zorgt dit ook weer moeilijk in slaap vallen en veel te vroege ochtenden.

Een peuter heeft namelijk wel voldoende uren slaap nodig en je wilt natuurlijk niet dat je kleine hummel oververmoeid raakt! 

Heb jij ook een goede tip die hier nog niet in staat maar wel waarde toevoegend is voor deze blog? Laat het ons dan zeker weten! 

peuter-slaapt

Wil jij beter slapen of minder stress?

Creëer dan vandaag nog jouw persoonlijke doorbraak!

Wij geven je graag gratis tips, zodat jij vannacht beter kunt slapen en overdag minder stress ervaart.

Om dit te bereiken schrijven wij blogs die bestaan uit handige informatie en simpele tips & tricks die direct toe te passen zijn. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een blog uitzoeken die aansluit op jouw behoefte.

Deel dit artikel via

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp

Gerelateerde berichten