piekeren-voor-het-slapen-gaan

Piekeren voor het slapen gaan, hoe stop je ermee?

Piekeren. Iedereen doet het wel eens. Je begint na te denken over iets wat momenteel speelt of en je veel bezig houdt. Piekeren is niet een vreemd iets. Veel mensen hebben er last van. Ook al kan de een langer in een bepaald denkpatroon blijven vastzitten dan de ander. Maar piekeren kan je slaap beïnvloeden. In deze blog leggen we uit wat piekeren is, wat het met je doet en hoe je kan ‘leren’ om minder te piekeren.

Wat is nachtelijk piekeren

Wanneer je ‘s nachts vaak wakker in bed ligt en niet kan slapen, omdat je te veel nadenkt spreek je van nachtelijk piekeren. Je bent zeker niet de enige die loopt te piekeren en stress heeft. Dus dat is al een hele geruststelling lijkt mij. Erg veel mensen in Nederland hebben hier last van net als slapeloosheid.

Dit komt omdat ze voor het slapen gaan nog over veel dingen nadenken. Soms piekeren ze over grote beslissingen in het leven, soms over iets kleins. Dit kan uiteen lopen van dat je iets vergeten bent zoals: ‘heb ik de verwarming wel naar beneden gedaan’ tot serieuzere dingen, zoals een slecht lopende relatie of je (verminderde) prestaties op werk. 

man-piekert-voor-het-slapen

De 2 meest voorkomende oorzaken van nachtelijk piekeren

Je kunt ‘s overdag beter relativeren dan ‘s nachts. Dit komt, omdat je overdag veel gemakkelijker zaken in een context kunt plaatsen en hier bewuster mee bezig bent. Biologisch gezien is dit ‘s nachts moeilijker, waardoor zaken soms erger lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Wanneer je overdag een discussie hebt met een collega of ergens over inzit, dan kun je direct handelen. Je kunt zaken uitspreken of advies inwinnen van mensen. In de nacht gaat dit iets lastiger worden. 

Hierdoor kun je een gevoel van hulpeloosheid ervaren wat nachtelijk piekeren erger maakt. Gelukkig hebben wij een video gevonden die je kan helpen om van nachtelijk piekeren af te komen. In het onderstaande filmpje zie je wat de redenen zijn waarom mensen piekeren en wat je er tegen kunt doen. Om het gras niet voor hun voeten weg te maaien zal ik niet te veel ingaan op de tips die ze geven. Dus kijk gerust het filmpje.

Stoppen met piekeren

Om je niet met lege handen naar huis te laten gaan geven we, los van de video nog graag een paar tips om (nachtelijk) piekeren tegen te gaan. Probeer de volgende tips eens. Wellicht helpen ze je!

Focus op geluiden in je omgeving

Het klinkt misschien heel simpel, maar vaak werken de meest simpele dingen juist erg goed. Vooral als je veel aan het piekeren bent is het zaak om jezelf af te leiden van je gedachtes. De onderstaande oefening draait om het bewust worden van je omgeving.

Hierdoor ga jij je minder op je eigen interne gedachtes focussen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog eens een witteruismachine overwegen! Het gaat als volgt, luister goed naar je omgeving en benoem één voor één alle geluiden die je hoort. Door dit een tijdje te herhalen zal je merken dat je gedachtes afdwalen en je hopelijk lekker in slaap valt. Dit komt omdat jij je op iets anders bent gaan focussen.

Vertraag je ademhaling

Ademhalingsoefeningen dragen bij aan een fysieke bewustwording, waardoor je even niet meer bezig bent met je gedachten, maar je volledig hierop focust. Probeer eens om op je rug te liggen en je ademhaling gecontroleerd te doen. Een voorbeeld van een effectieve oefening is de 4-7-8 methode. De oefening gaat als volgt:

  • Adem 4 seconden heel rustig in door je neus.
  • Houd je adem vervolgens 7 seconden in.
  • Blaas je adem gedurende 8 seconden door je mond uit.
  • Herhaal deze oefening een aantal minuten achter elkaar.

Focus tijdens deze oefening goed op je ademhaling en ontspan je lichaam. Zorg dat je van top tot teen ‘bewust’ aan het ontspannen bent. Je kunt hier een heerlijke vorm van rust door ervaren, althans, dit heb ik zelf zo ervaren.

niet-meer-piekeren-voor-het-slapen-gaan

Stop met perse ‘willen’ slapen

Wanneer je ‘s avonds in bed ligt en je niet kunt ontsnappen van je gedachtes werkt het averechts als je gaat nadenken dat je echt in slaap wilt vallen. Vaak raak je hier door gefrustreerd. Bijvoorbeeld als het s 'nachts nog te koud is voor een zomerdekbed, maar juist weer te warm voor een winterdekbed. Je weet dan niet precies wat je moet doen, wat jezelf boos maakt en de situatie alleen maar erger. Gelukkig heb je daar met een vierseizoenen dekbed van Cinderella nooit last van en slaap je het hele jaar goed. Tot zover het voorbeeld.

Wij snappen dat het niet fijn is om weinig te slapen en in de nacht te piekeren, maar probeer het los te laten. Dat is het moraal van dit verhaal. Ook al is dit soms moeilijker dan het lijkt. Vermoed jij dat je een piekerstoornis hebt? Beter bekend als dwangmatig piekeren, dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Dit is namelijk een ongecontroleerde angst voor normale dingen in het leven.

‘Pieker’ ook over de goede dingen

Piekeren doe je vaak over negatieve dingen. De zaken die juist niet goed gaan in het leven. Hierdoor kom je waarschijnlijk niet in slaap. Probeer echter ook eens te piekeren over de positieve dingen. Het is dan geen piekeren meer, maar juist goed.

Denk eens na waar je je nu precies druk om maakt en waarom. Denk vervolgens eens aan de positieve dingen. Wat ging er deze dag goed? En waar mag je trots op zijn. Door dit wat meer te doen kom je hopelijk beter in slaap.

Terug naar blog