Wat is het beste slapen met het raam open of dicht?

Wanneer je gaat slapen wat is dan beter slapen met het raam open of dicht?  Waarschijnlijk heb jij jezelf deze vraag wel eens gesteld. Of erger nog, heb je hier discussies over gehad met je partner. Het wordt tijd om de verwarring voor eens en voor altijd weg te nemen. Want was is nou beter? Vandaag beantwoorden we de centrale vraag: Kan ik beter slapen met het raam open of dicht?

Voordelen van slapen met open raam

Het openen van je slaapkamerraam heeft verschillende voordelen. Sommige mensen zouden niets anders willen, anderen klagen weer over de temperatuur of het geluid dat van buiten komt. 

Alleen welk argument weegt uiteindelijk het zwaarst? Laten we beginnen met de voordelen op een rijtje zetten van slapen met het raam open.

Een voordeel van slapen met het raam open is dat je lichaam sneller vocht afvoert. Dit is goed want, wat je niet wilt is dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Dit kan leiden tot vochtophoping en kan je benen zwaar laten aanvoelen of zelfs knellen.

Misschien heb je dit zelf ook wel eens gemerkt als je slaapt met het raam dicht.

De slaapkamer ventileren is belangrijk

Doordat je het raam ’s nachts open laat staan, wordt de ruimte continue geventileerd met frisse lucht. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en ziektekiemen geen kans krijgen om zich te multipliceren. 

Wanneer je het raam niet open zet, zal de tempratuur stijgen, waardoor het warmer wordt in de kamer. Dit geeft virussen de kans zich te vermenigvuldigen.

Is met de ruit open slapen gezond?

We sluiten de rij met voordelen af met een slaapweetje. Tijdens onze slaap ademen we koolstofmonoxide uit. Hierdoor neemt de hoeveelheid droge lucht in de kamer toe. 

Wanneer je een kamer hebt waarin de luchtvochtigheid niet op pijl is, dan kan dit leiden tot hoofdpijn, een droge huid of ademhalingsproblemen. Met de ruit open slapen is dus gezond.

slapen-met-het-raam-open-of-dicht

Beter slapen?

Heb jij last van slaapproblemen en zie je die graag opgelost worden?

Ontdek dan al onze gratis tips!

Slapen met het raam open of dicht wat is beter?

Tot zover hebben we gelezen dat het ventileren van je kamer alleen maar voordelen kent. Toch is het verstandig om je raam ‘s nachts niet wagenwijd open te gooien. 

Overdrijven is namelijk ook een vak. Wat je niet wilt is ‘s nachts gestoord worden door omgevingsgeluiden of geuren van buitenaf. Zoals een groep schreeuwende studenten of een houtkachel die staat te roken.

Kan je ziek worden van een open raam

Een tweede reden om je kamer niet extreem te koelen is omdat je geen stijve nek of verkoudheid wilt oplopen. Wanneer het te koud is in de slaapkamer is je lichaam continu bezig met het corrigeren van de temperatuur van het lichaam. 

Probeer dus grote temperatuurverschillen te voorkomen. Het kan leiden tot een onrustige nacht. Iets wat je juist niet wilt. Zolang je met het raam open slaapt en het buiten niet te koud en winderig is, zal je er niet ziek van worden.

Onderzoekers geven de voorkeur aan slapen met het raam open

Wanneer je met het raam open in slaap valt, dan kom je vaak tot een diepere slaap. Hierdoor wordt je de volgende dag met een beter en uitgerust gevoel wakker.

Logischerwijs voel jij je hierdoor ook beter, waardoor je positiever gestemd bent. Dit concludeerden onderzoekers van de universiteit van Eindhoven in 2017 na een slaaponderzoek bij studenten.

Dezelfde conclusie werd gedeeld door studenten die afkomstig zijn van de universiteit van Gent.

Slapen met het raam open bevordert de concentratie

In Denemarken gaan ze zelfs nog een stapje verder. Zij gaven in een soortgelijk onderzoek aan dat het slapen met het raam open je niet alleen dieper laat slapen, maar dat het de volgende dag ook nog eens de concentratie bevordert.

Studenten die de nacht ervoor met het raam open hadden geslapen konden zich de volgende ochtend beter concentreren dan voorheen.

Ingrid Verbeek, somnoloog en slaaptherapeut bij het Nederlandse Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe vertelt in de Belgische krant: ”DeMorgen” dat zij ook een voorkeur heeft voor slapen met het raam open.

Zelfs als het vriest zet zij het raam op een kier. Wel zegt zij dat teveel kou ook niet goed is, want dit kan je slaap ontregelen. Zo kun je van een koude neus wakker worden omdat je hoofd dan teveel afkoelt.

Een te warme kamer is ook niet goed, want dat kan de kans op nachtmerries weer vergroten. Haar laatste tip: ”Ben je kaal en wil je toch met het raam open slapen? Probeer dan eens met een muts te slapen!”

slapen-met-het-raam-open-of-dicht-vrouw

Waarom moet je niet met het raam open slapen?

Ben jij van mening dat het slapen met het raam open veel te koud is? Zorg er dan in ieder geval voor dat je van je slaapkamer geen sauna maakt. Het slapen met het raam dicht is niet per definitie slecht. 

Alleen de kachel aanzetten en het raam dicht doen is het andere uiterste. Zoals wij eerder al zeiden moet je er voor zorgen dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer altijd goed op peil is. 

5 tips voor als je niet met het raam open wilt slapen

Gelukkig zijn hier tegenwoordig verschillende trucjes voor. Wij zetten ze je voor je op een rij:

–          Zet bakjes met (gekoeld) water op de kachel. Is dit niet mogelijk? Probeer dan om de bakjes aan de kachel hangen. Waarom zou je dit doen? Omdat als het water warm wordt, komt het waterdamp in de lucht terecht. 

Hierdoor neemt de luchtvochtigheid in de slaapkamer toe, wat je weer beter laat slapen.

– Wanneer je geen kachels hebt, maar alleen vloerverwarming dan wordt het ophangen van bakjes water lastig. Als alternatief kun je dan ook kiezen voor een elektrische luchtbevochtiger

Een kleine tip van ons, doe een klein beetje geur aroma bij het water en je slaapkamer ruikt ook nog eens lekker!

–          Zet de verwarming niet te hoog, de beste temperatuur om in slaap is rond de 18 graden. Onder de 12 graden is een absolute no-go omdat je lichaam dan tijdens jouw slaap te hard moet werken dan noodzakelijk.

–          Heb je weinig tijd om de kamer te koelen? Laat dan het raam een uur voordat je naar bed gaat open staan. Zo zorg je er toch voor dat je kamer lekker koel wordt.

–          Je slaapkamer inrichten met lucht zuiverende planten is ten slotte ook een goed idee. De ideale plant voor jouw slaap kamer is dan toch echt de graslelie.

Deze plant heeft niet veel zonlicht nodig en zelfs als je vergeet om een week water te geven, dan is er nog niets aan de hand.

slapen-met-het-raam-open-of-dicht-tips

Wil jij beter slapen of minder stress?

Creëer dan vandaag nog jouw persoonlijke doorbraak!

Wij geven je graag gratis tips, zodat jij vannacht beter kunt slapen en overdag minder stress ervaart.

Om dit te bereiken schrijven wij blogs die bestaan uit handige informatie en simpele tips & tricks die direct toe te passen zijn. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een blog uitzoeken die aansluit op jouw behoefte.

Deel dit artikel via

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp

Gerelateerde berichten