slecht-slapen-coronabesmetting

Slaapproblemen dankzij corona: wat te doen?

Je kent ze vast wel vanuit je directe omgeving. Mensen die slecht slapen na een coronabesmetting. Hoe kan dat eigenlijk en zijn er specifieke tips wat je hieraan kan doen? In deze blog gaan we ons verdiepen in de slaapproblemen die zijn ontstaand gedurende of na een coronabesmetting!

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!


Slecht slapen na een coronabesmetting

Corona, het kan bijna niet anders of je bent er door besmet geraakt. Zo niet? Dan is het ontzettend knap dat jij na al die tijd nog steeds de dans weet te ontspringen. Wat heeft de coronacrisis onze wereld toch veranderd. Je kan wel zeggen dat het de 4de industriële revolutie in een stroomversnelling heeft gebracht.

Als gevolg hiervan werken we meer thuis dan vroeger en hierdoor is het privé en werk balans is vervaagd. Tel daarbij op dat hier nog een oorlog op Europees grondgebied bijkwam en je hebt een giftige cocktail van stress en angst.

Meer slaapproblemen na corona

Laat dat nou net een ingrediënt zijn dat slaapproblemen aanwakkert. Mentaal wordt het dan al een uitdaging, maar als je lichaam ook nog geïnfecteerd raakt met een virus dan is het dubbel zo hard strijden tegen slapeloosheid. Helaas horen we mede hierom dat mensen om ons heen slecht slapen na een coronabesmetting. Dit is jammer want slapen helpt tegen het coronavirus. Geldt dit alleen voor mensen met long-covid of zijn het toch de randvoorwaarden?

covid-19-slecht-slapen


Long covid hoe ziet het er uit

De groep mensen die langdurige klachten na corona overhouden noemen we long covid patiënten. Zij zijn snel uitgeput en voelen veel onrust in hun lichaam. Dagelijkse handelingen worden al gauw te veel en je voelt je snel vermoeid. Zelfs 2 minuten schoonmaken was voor Sandra al een hele opgave. Zoals je kan zien in het onderstaande filmpjeHelaas horen we dit steeds vaker, ook in onze omgeving.

De long covid klachten ontwikkelen zich pas later en je merkt dat mensen hier moedeloos van worden. Juist omdat ze nu niks meer kunnen en daarvoor prima 40 uur konden werken en een druk sociaal leven konden onderhoudenZij vinden het lastig om de aandacht erbij te houden, prikkels te verwerken en blokkeren. Het zet het stresssysteem onder druk, terwijl dat juist is ontregelt door covid. Dat maakt dat mensen er slechter van worden en meer uitgeput. Herken je dit bij jezelf? Overweeg dan eens het gebruik van mondtape, dit kan je helpen om beter door je neus te ademen en dieper te slapen!

De groep die hier last van heeft moet echt om hun grenzen denken en hier niet overheen gaan. In zekere zin doet dit denken aan het herstellen van een burn-out. Alleen kan het hierbij jaren duren. Denk jij long covid klachten te hebben? Schakel dan professionele hulp in!

Wel slaapproblemen, geen long covid

Gelukkig krijg niet iedereen te maken met long covid. Er zijn ook genoeg mensen die corona hebben gehad, maar hier geen langdurige klachten aan overhielden. Toch zijn er mensen die slecht slapen na een coronabesmetting. Hoe zit dat dan?

Een oorzaak waarom mensen slecht slapen na een coronabesmetting zou kunnen zijn dat het dagritme er anders uit ziet dan voor corona.  Mensen kunnen tegenwoordig vaker hun eigen dag inrichten en die veranderingen kunnen weer invloed hebben op je slaap. 

Waarom slapen helpt tegen het coronavirus

De prikkels die we overdag hebben, verwerken we ‘s nachts in onze dromen. Dus als jij veel binnen zit en minder beweegt, dan is de kans ook groot dat jij jezelf blootstelt aan minder zonlicht. Hierdoor neem je minder seratonine op. Juist dit stofje heb je weer nodig om melatonine aan te maken. Dit stofje zorgt ervoor dat je beter in je REM-slaap komt, ook wel droomslaapfase genoemd. En je raad het al, je moet juist dromen om alle prikkels van de gehele dag te verwerken. 

Hoe langer jij in je REM-slaap zit, des te beter je slaapt. Je lichaam en geest kunnen hierdoor goed uitrusten. Dit is naast voldoende beweging overdag ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens deze blog over hoe de slaapcyclus werkt. 

Hevigere dromen

Is jouw ritme niet ontregeld, maar blijf je elke dag wel een uur langer in bed liggen? Dan kan het zijn dat je hevigere dromen krijgt. Je slaapt langer dan nodig is, terwijl je brein eigenlijk al wakker is. Hierdoor herinner jij je dromen ‘s ochtends beter. Vind je dit vervelend? Dan kun je 2 dingen doen.

Allereerst kun jij je slaapritme aanpakken en er voor zorgen dat je minder lang gaat slapen. Ga bijvoorbeeld op een vast tijdstip naar bed en ook ‘s ochtends een wekker zet. Kan dat simpelweg niet? Probeer dan eens in de avond al jouw indrukken van die dag op papier op te zetten. Doordat je het opschrijft kunnen je gedachten het los laten en is de kans een stuk kleiner dat je hier over gaat dromen. Wil je meer weten over hevigere dromen? Lees dan eens ons interview met slaapexpert Alies Coster over dromen.

slecht-slapen-coronabesmetting-tips


Wat is het effect van covid op je hersenen

Tot zover de slaapproblemen na een coronabesmetting! Over het algemeen weten we dat covid-19 kan leiden tot geur- en smaakverlies, maar zo langzamerhand wordt er steeds meer duidelijk over dit virus. Zo kan het ook je hersenen aantasten.

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat het virus het immuunsysteem in de hersenen op hol kan brengen. Wat kan leiden tot geheugenverlies en concentratieproblemen en soms levenslange hersenschade. Tijdens het onderzoek, in het Amsterdam UMC, is er hersenweefsel van overleden covid patiënten met een microscoop vergeleken met die van niet geïnfecteerde gestorvenen. De resultaten lieten het volgende zien:

Langdurige klachten na corona

De cellen die het weefsel normaliter in de gaten houden, scheiden bij de corona hersenen meer producten uit. Platgezegd betekent dit, dat de hersenen telkens opnieuw proberen te balanceren. Omdat het telkens schommelt, komt het bijna niet meer tot stilstand en moet het heel hard werken.

Dit is dus wat je merkt in je bewegingen, gevoel, zintuigen en concentratie. Aldus Paul van der Valk, hoogleraar pathologie Amsterdam UMC. Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek is dat corona dus niet alleen schade aanricht aan de luchtwegen maar dus ook aan de hersenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, dat het alleen invloed heeft op je geur en smaak. In de praktijk zijn dit er maar heel weinig.

Misvattingen over corona

Een andere misvatting is dat alleen ouderen veel schade kunnen oplopen door corona. Ook jongeren kunnen hier blijvend last van krijgen. Zoals je kan terugzien in het bovenstaande filmpje

We weten nu waarom we slecht slapen na een coronabesmetting en waar die stress symptomen vandaan komen. Misschien moeten we toch iets voorzichter zijn met ons oordeel over corona? Slecht slapen na een coronabesmetting? Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Dit omdat er op dit moment extreem veel gaande is in de wereld. Het zou daarom best wel eens iets anders kunnen zijn. Gelukkig kun je bij ons naast alle slaapartikelen die wij aanbieden, ook terecht voor goede nachtrust tips. Zo kunnen wij er alles aan doen, om jou weer beter te slapen. 

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!

Terug naar blog