De beste tips om stressvrij op vakantie te gaan!

De vakantie voorbereiden hoe doe je dat ook alweer? Na 2 jaar restricties door COVID-19, kunnen we eindelijk weer heerlijk gaan genieten van een vakantie. Alleen een vakantie voorbereiden hoe doe je dat ook alweer het beste zonder dat dit stress oplevert? Don’t worry wij hebben enkele tips voor jou, zodat jij heerlijk ontspannen aan je vakantie kunt beginnen.

Gezond en stressvrij op reis

Stressvrij op vakantie gaan. Voor sommige mensen is een vakantie voorbereiden heel simpel. Je boekt een vakantie, stapt in de auto (of het vliegtuig) en alles is in orde. Voor anderen is het echter niet zo simpel als het hier boven wordt geschetst. 

Voor hen brengen de voorbereidingen van een vakantie veel stress met zich mee. Hoe komt dat precies?

Voornamelijk komt dit door perfectionisme en het begint al bij het inpakken van de tas. Men weet niet wat voor kleren ze mee moeten nemen, zijn bang dingen te vergeten of de verkeerde keuzes te maken. 

Zoals je in meerdere blogs van ons al hebt gelezen kan perfectionisme zorgen voor stress. Dat is wat je dit keer niet wilt want je wilt stressvrij op reis.

Leg je dus van te voren niet te veel druk op en zorg ervoor dat je, je vakantie niet tot in de puntjes regelt. Een vakantie wordt echt niet minder leuk als je per ongeluk 2 paar schoenen in plaats van 3 meeneemt.

Stressvrij op vakantie

Naast het inpakken van de tassen zijn is er nog een hele boel dat geregeld moet worden. Zorgen dat de kinderen er klaar voor zijn, alle telefoons opladen, paspoorten klaar leggen en ga zo maar door. 

Een vakantie plannen is zo eenvoudig nog niet en kost altijd weer mee voorbereidingstijd dan gedacht. Alleen hoe kun je er voor zorgen dat het dit keer wel vlotjes gaat. En niet zoals het onderstaande filmpje.

Beter slapen?

Heb jij last van slaapproblemen en zie je die graag opgelost worden?

Ontdek dan al onze gratis tips!

Een vakantie voorbereiden met een checklist

Om je vakantie goed te beginnen zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen. Wij hebben voor jou een checklist samengesteld, zodat jij rustig en ontspannen aan je voorbereiden kunt beginnen. 

Zorg dat je alle punten van de checklist af vinkt. Heb je dat gedaan? Loop dan het lijstje nu nog een keer na om er zeker van te zijn dat jij ontspannen op vakantie gaat.

Begin op tijd met het voorbereiden van de vakantie

Het klinkt misschien erg logisch, maar een goed begin is het halve werk. Iedereen heeft het druk op werk, school, met het huishouden etc. Hierdoor kan het soms lastig zijn om tijd te vinden om je vakantie voor te bereiden. 

Stel dit alleen niet uit tot het laatste moment. Begin lekker een week van tevoren en pak steeds iets meer spulletjes bij elkaar. Dit zal je gegarandeerd een geruster gevoel geven.

Lees anders ook eens: “Hoe een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd”

Gebruik een mapje voor je reisbescheiden

Maak een lijst met spullen die je echt mee moet hebben. Schrijf hier de belangrijkste dingen op. Voorbeelden hiervan zijn: tickets uitprinten, vaccinatiebewijzen en hotelbevestigingen. 

Zodra je dit lijstje hebt afgewerkt, weet je zeker dat je geen belangrijke dingen bent vergeten. Dus maak vooral gebruik van onze tips om stressvrij op vakantie te gaan.

Maak een must-have lijst

Voor je vertrekt is het belangrijk om zaken over je bestemming uit te zoeken. Niet alleen over de leuke dingen die je daar kan doen, maar ook of er bepaalde zaken zijn waar je rekening mee moet houden. 

Zo kan de klok een uur voor- of achteruit moeten, kun je soms niet uit de kraan drinken of is het ontzettend onbeleefd om geen fooi te geven.

Andere punten voor de vakantiechecklist

 • Zorg voor een oppas voor je dieren en planten.
 • Heb je abonnementen zoals de krant? Zet deze dan tijdelijk stop.
 • Regel iemand die de post voor je opruimt.
 • Indien nodig, zorg dat er vervoer geregeld is op je bestemming.
 • Zorg dat jullie genoeg te doen hebben tijdens je reis.
 • Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg.


De Libelle heeft ooit eens een mooie checklist ontworpen waar nog veel meer tips op staan. Zo weet jij precies welke documenten je mee moet nemen, wat voor toiletgerief en nog veel meer. 

Wil je de lijsten graag bij de hand hebben? Download ze hieronder, print ze uit en inpakken maar!

 • Hier vind je de checklist voor een autovakantie;
 • en hier vind je de checklist voor een vliegvakantie.

Pak je het vliegtuig? Bekijk dan ook eens: 10 tips om beter te slapen in het vliegtuig.
stressvrij-op-vakantie-voorbereiden-slippers

Tips om stressvrij je vakantie door te komen

Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft. Zodra je op je bestemming bent aangekomen is het natuurlijk zaak dat je er ook echt van kunt genieten. 

Om helemaal te ontspannen op vakantie hebben we als bonus ook nog wat tips voor een stressvrije vakantie. 

1. Werken op vakantie, niet doen!

Het is erg verleidelijk om tijdens je vakantie toch snel even een mail van die ene collega of klant te beantwoorden. Doe dit niet. Vakantie is er om tot rust te komen en te genieten. 

Probeer werk dan ook helemaal los te laten. En al die mail die dan die er binnenkomt? Lees hier hoe je daar het beste mee kan omgaan.

2. Accepteer dat je lichamelijk ook tot rust moet komen

Verwacht niet dat je eenmaal op je bestemming aangekomen direct helemaal ontspannen vakantie kunt vieren. Je lichaam en geest hebben even de tijd nodig om aan dit ritme te wennen. 

Zeker al je lang hebt gereisd om op je bestemming aan te komen. Don’t worry. Binnen de kortste keren ben je heel relaxed. Wees dus niet te ‘streng’ voor jezelf en gun het de tijd.

3. Doe ook even niets

Zelf heb ik er een handje van om een vakantie helemaal vol te plannen. Echter is het ook belangrijk om je lichaam rust te geven. 

Als je wel van plannen houdt, probeer dan ook een dag te plannen dat je helemaal niets doet of in ieder geval niets gepland hebt. 

Wellicht komt er een leuk spontaan iets op je pad. Het zou dan zonde zijn als je alles vol hebt gepland. Daarnaast is het mentaal ook goed voor je om gewoon even niets te doen.

4. Verwacht niet te veel

Wanneer je hele hoge verwachtingen hebt, kan dit vaak alleen maar leiden tot teleurstellingen. Op zijn beurt kan dit weer doorslaan in stress. Ga lekker met een open blik de vakantie in en geniet van het moment dat je er even tussen uit bent.

Natuurlijk kun je wel wat activiteiten plannen, want ergens naar uitkijken is heerlijk, maar laat je verwachtingen lekker thuis!

5. Luister naar jezelf

Wij hebben hier tips opgesomd die voor een groot aantal Nederlanders zal werken. Maar onze aller belangrijkste is natuurlijk, luister naar jezelf. Want jij kent jezelf het beste. Luister dan ook vooral naar jezelf en kijk wat jij fijn vindt.

Zo kun jij ook stressvrij op reis tijdens coronatijd.

Bonus tips voor op vakantie:

 • Lees een boek.
 • Maak (lange) wandelingen.
 • Probeer eens 10 minuten helemaal niets te doen.
 • Leg je telefoon eens aan de kant.
stressvrij-op-Vakantie-voorbereiden

Wil jij beter slapen of minder stress?

Creëer dan vandaag nog jouw persoonlijke doorbraak!

Wij geven je graag gratis tips, zodat jij vannacht beter kunt slapen en overdag minder stress ervaart.

Om dit te bereiken schrijven wij blogs die bestaan uit handige informatie en simpele tips & tricks die direct toe te passen zijn. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een blog uitzoeken die aansluit op jouw behoefte.

Deel dit artikel via

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp

Gerelateerde berichten