gebroken-nacht-overleven-met-baby

Hoe overleef je de gebroken nachten met een baby?

Deze blog legt uit waarom goed slapen belangrijk is en geeft 4 handige tips aan jonge ouders om beter te slapen in de drukte van het ouderschap. Ontdek ook meer over de slaapcyclus van een baby, wat handig is voor ouders. Leer hoe je als ouder voldoende rust kunt krijgen in deze drukke periode en beter kunt omgaan met de slaapbehoeften van je kleintje. Deze praktische informatie kan niet alleen bijdragen aan de gezondheid van je baby, maar ook aan jouw welverdiende rust als ouder.

Waarom is goed slapen belangrijk voor jonge ouders? 

Slapen is van groot belang voor zowel ons lichaam als geest. Gedurende de nachtrust doorloopt ons lichaam een herstelproces, waarbij het immuunsysteem en het algemene gevoel van welzijn worden vernieuwd. Een goede nachtrust is dan ook cruciaal voor optimale prestaties. Alleen, hoe doe je dat met een kleine baby? Zoals je weet kan bij onvoldoende slaap prikkelbaarheid en verstoring van het emotioneel evenwicht optreden. Een fikse uitdaging dus, maar wij gaan je uitleggen hoe je toch een rustige nacht kan beleven in het bijzijn van een baby. Wil je juist meer inspiratie over slaapgadgets voor in de babykamer? Bekijk dan ook eens naar onze favoriete babyfoonsslaaptrainerswhite noise apparaten of onze top 6 beste geselecteerde nachtlampjes.

gebroken-nachten-overleven-met-baby

Zo overleef jij de gebroken nachten met een baby!

Als kersverse ouder zul je waarschijnlijk vaker onrustige nachten ervaren. Het hoort erbij, maar het is niet altijd even prettig. Het aanpassen aan het slaappatroon van je baby en het vinden van een balans tussen zorg voor je kind en voldoende rust voor jezelf, kan een uitdaging zijn. Daarom delen we praktische tips om je te helpen een betere nacht tegemoet te gaan.

Tip 1. Verdeel de taken met je partner

Verdeel de taken met je partner om beiden de benodigde rust te kunnen nemen. Overweeg een nachtschema waarin je afspraken maakt over wie welke nachtelijke taken op zich neemt, zodat de ander kan ontspannen. Communicatie is hierbij cruciaal; werk als een team en stem de taken goed met elkaar af.

Om het teamgevoel te versterken, is het belangrijk om de rollen af te wisselen, vooral als een van jullie merkt vermoeid te raken. Het tonen van begrip en openlijk praten over gevoelens versterkt jullie onderlinge band. Begin hiermee direct na de bevalling voor een soepele overgang. Meer weten hierover? Lees dan: Slapeloosheid na de bevalling: 4 tips van mama coach Hanny!

Tip 2. Doe een dutje wanneer je baby slaapt

Als je baby 's middags een dutje doet, is dit jouw kans om zelf ook even te ontspannen. Laat de huishoudelijke taken die je graag zou willen doen even liggen en luister naar je lichaam. Als je graag ook een middagdutje wil doen is dat helemaal niet gek. 

Als je vreest dat je in een diepe slaap zult vallen, is het handig om een wekker te zetten om op tijd weer wakker te worden. Probeer het dutje niet langer dan 20 minuten te laten duren; op die manier blijf je in een lichtere slaap. Je hoeft natuurlijk niet te slapen. Je kunt de tijd ook gebruiken om voor jezelf te zorgen door een boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Meer tips nodig? Lees dan ook eens deze blog: Help! Mijn kind slaapt niet door.

Tip 3. Creëer een slaaproutine voor je baby 

Het instellen van een consistente slaaproutine voor je baby is van groot belang. Probeer dagelijks je kleintje op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen. Dit bevordert de ontwikkeling van een herkenbaar slaappatroon, waardoor je baby eerder in slaap valt en ook langer doorslaapt. Ervaar je toch moeilijkheden met een baby die niet doorslaapt? Lees dan deze blog over baby laten doorslapen: hoe doe je dat?

Voor een gemakkelijkere overgang naar slaap is de slaapomgeving van groot belang. Zorg ervoor dat er niet te veel natuurlijk licht binnenkomt en dat de omgeving rustig is. Daarnaast speelt juiste temperatuur in de babykamer een cruciale rol. De geschikte temperatuur ligt rond de 20 graden.

Tip 4. Gebruik een co-sleeper

Een co-sleeper is een compact bedje waarin je kindje veilig kan slapen terwijl het naast jullie bed staat. Je baby heeft zijn eigen slaapplekje, maar door de open zijkant behoudt het toch het gevoel dicht bij jullie te zijn. Dit is een handige oplossing als jouw kindje 's nachts vaak wakker wordt. Plaats de co-sleeper naast jullie bed, zodat je gemakkelijk de baby kunt voeden of troosten zonder uit bed te hoeven stappen.

Belangrijk om te vermelden is dat je een co-sleeper vanaf 3 maanden tot 6 maanden kunt gebruiken. Na 6 maanden is het raadzaam om over te stappen naar een ledikantje in de babykamer.

baby-gebroken-nacht-overleven

Hoe ziet de slaapcyclus van een baby eruit?

De slaapcyclus van een baby verschilt van die van volwassenen. In tegenstelling tot volwassenen hebben baby's 2 slaapfasen in plaats van 4 slaapfases zoals bij volwassenen. Daarnaast hebben ze een kortere slaapcyclus en brengen ze meer tijd door in de REM-slaapfase. Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees dan snel verder.

1e slaap-fase van een baby

In deze fase vertoont de baby lichte oogbewegingen en willekeurige lichamelijke bewegingen. Deze fase staat bekend als de REM-slaap (Rapid Eye Movement) of de droomfase. Tijdens deze fase kan de baby gemakkelijk worden gewekt. De duur van deze fase varieert afhankelijk van de leeftijd. Hieronder hebben wij een schatting gemaakt van de duur ervan, maar dit kan natuurlijk verschillen per baby, omdat elk kind zijn of haar eigen slaappatroon ontwikkelt.

  • 0-3 maanden: 50 tot 60 min in de REM-slaap  
  • 4-11 maanden:30-40 min in de REM-slaap 
  • 1- 3 jaar: 20-30 min in de REM-slaap 

2e slaap-fase van een baby

In de tweede fase, ook wel de NREM-fase (Non-Rapid Eye Movement) genoemd, komt de baby in een diepe slaapfase terecht. Hierbij ontspannen de spieren, vertraagt de hartslag en wordt de ademhaling constanter. De baby wordt minder gevoelig voor externe prikkels en is daardoor moeilijker te wekken. Hieronder hebben wij een schatting gemaakt van de gemiddelde duur van de 2e fase voor een baby. Dit kan echter variëren per baby, omdat elk kind zijn of haar eigen slaappatroon ontwikkelt.

  • 0-3 maanden: 50 tot 60 min in de NREM-fase 
  • 4-11 maanden: 60 tot 70 min in de NREM-fase 
  • 1-3 jaar: 70-90 min in de NREM-fase  
Terug naar blog