jetlag-en-op-reis-met-kinderen-tips

Jetlag bij kinderen: 5 tips van een expert!

Hoe ga je om met een jetlag bij kinderen? We vroegen het kinderslaapcoach Sanne Vermijs van het instagramaccount Slaapcircus. Zij reisde 3 maanden met haar gezin door Azië en daarnaast is zij stewardess.

Jetlag bij kinderen? 5 tips om hier mee om te gaan.

De beslissing is genomen. Je gaat het een keer anders doen, op vakantie buiten Europa met kids! Reizen buiten Europa, je ziet jezelf al zitten aan een cocktail op een tropisch strand, terwijl de kids lekker in het zand spelen. Of je zwijmelt weg bij het feit dat je, met jouw gezin op Bali rondloopt, op een markt en iedereen de lekkerste saté ajam uit de hand eet.

De inpakstress en de lange vliegreis heb je eindelijk overleefd. (Tip: Bestel een  nekkussen voor onderweg, dan slaap je een stuk comfortabeler!) Nu die jetlag nog. Dit was je even vergeten. Hoe meer tijdzones je passeert, hoe groter het tijdsverschil. De stress bekruipt je even, want straks kan je peuter hier niet goed tegen en is heel zijn ritme in de war? Of slaapt je baby helemaal niet meer?

Helemaal nergens voor nodig! Een jetlag is even vervelend, hier moet je even doorheen. Maar uiteindelijk heeft niet iedereen hier last van.

Wat is precies een jetlag

Een jetlag is een verstoring van je normale slaap- en wakker ritme en ontstaat als je verschillende tijdzones passeert. Door het snelle reizen door verschillende tijdzones komt de eigen biologische klok niet meer overeen met de lokale tijd. Een jetlag ontstaat dus door het onvermogen van het lichaam om zich snel aan te passen aan de nieuwe tijd.

Veel mensen denken dat een jetlag te maken heeft met de lengte van de vlucht, maar dat is niet altijd zo. Want wist je dat je bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika kan vliegen zonder jetlag? Dit komt doordat beide landen zicht bevinden in dezelfde tijdzone. 

jetlag-bij-kinderen-tips-2023


Hoelang duurt het herstel van een jetlag bij kinderen

Een jetlag bij kinderen kan je niet voorkomen, maar over het algemeen kost het de biologische klok ongeveer 1 dag per uur tijdsverschil om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Wennen aan een jetlag doe je eveneens nooit, maar je kan de impact van een jetlag bij jezelf of een jetlag bij kinderen wel wat verminderen.

Welke kant op vliegen is jetlag erger west of oost?

Vaak krijg ik de vraag: Welke kant op vliegen is erger west of oost? Zelf vind ik  - net als de meeste mensen - dat vliegen naar het oosten meer impact heeft dan vliegen naar het westen. Dit komt doordat we het eenvoudiger vinden om onze interne klok terug te zetten dan vooruit. 

Jetlag door vliegen van West naar Oost

Het vliegen van West naar Oost (dus vanaf Europa richting Azië), maakt dat je uren verliest. Het is later (+) in het Oosten. Denk hier dus om als je met kinderen gaat vliegen! Stel dat je geen voorbereidingen treft en je aankomt op je eindbestemming. Dan is het daar bedtijd (19.00 uur lokaal), dan zijn je kinderen klaarwakker, want hier is het dan middag (15.00 uur).

Jetlag door vliegen van Oost naar West

Het vliegen van Oost naar West (dus vanaf Europa richting Amerika bijvoorbeeld), maakt dat je extra uren cadeau krijgt. Het is eerder (-) in het Westen. Dus denk ook hier om als je gaat vliegen met kinderen. Als je dan aankomt op je eindbestemming en het bedtijd (19.00 uur lokaal) is, zijn je kinderen heel erg moe, want het is hier dan midden in de nacht (02.00 uur).

Jetlag bij kinderen

Voor kinderen kan dit tijdsverschil dus heel pittig zijn, omdat ze wakker ‘moeten’ blijven. Je kindje zal dus eerder moe zijn en naar bed willen, terwijl het nog midden op de dag is. Het gevolg is dat je kindje midden in de nacht wakker wordt. Een jetlag bij kinderen helemaal voorkomen wordt lastig, maar gelukkig heb ik 5 tips voor jullie waarmee je zo weinig mogelijk last hebt van een jetlag bij kinderen! Stiekem kun je deze tips natuurlijk zelf ook heel goed gebruiken!

jetlag-bij-kinderen-voorkomen-tips-2023

Hoe kom je van een jetlag af?

Hieronder vind je wat tips van mij als kinderslaapcoach en stewardess. Deze tips zijn toegeschreven op kinderen, maar je kan ze natuurlijk ook zelf gebruiken om over je jetlag heen te komen!

Jetlag bij kinderen voorkomen? Bereid je jetlag dan goed voor!

Tip 1: Een goede voorbereiding, is het halve werk. Begin een paar dagen van tevoren met het voorbereiden van je kindje op de nieuwe tijd. Ongeveer 2-3 dagen voor de reis pas je steeds de bedtijd aan. Vervroeg of verlaat de bedtijd met 15-30 minuten. Vlieg je richting het Oosten dan vervroeg je de bedtijd van je kindje, vlieg je richting het Westen, breng je kindje dan steeds iets later naar bed.

Heb je stress tijdens het voorbereiden van je vakantie? Lees dan deze blog over stressvrij op vakantie gaan.

Pas je slaapritme aan op de lokale tijd

Tip 2: Ga gelijk mee in het nieuwe schema. Zet de klok tijdens het opstijgen al meteen op de lokale tijd. En ga op je bestemming meteen mee in het nieuwe ritme. Pas de dutjes en bedtijd dus meteen zoveel mogelijk aan. Naar het Oosten wordt de dag ‘korter’, dan verkort je dus ook het dutje gedurende de eerste dagen. Ga je naar het Westen? Dan kunnen de dutjes overdag wat langer zijn.

Gebruik het daglicht bij een jetlag in je voordeel

Tip 3: Daglicht, daglicht en nog eens daglicht! Maak gebruik van het natuurlijke daglicht. Het biologische ritme is afhankelijk van daglicht. Want zon- en daglicht remt de aanmaak van Melatonine. Dit is het slaaphormoon. Dus ga zoveel mogelijk naar buiten als je naar het Westen vliegt, om zo wakker te blijven. Vlieg je naar het Oosten, zorg dan dat de kamer goed donker kan worden in de slaapkamer van je kindje.

Meer weten over hormonen? Lees dan in deze blog alles over de invloed van hormonen op je slaap!

Een voorspelbaar bedtijdritueel is belangrijk

Tip 4: Kinderen gaan goed op een voorspelbare routine. Dit geeft hen een veilig gevoel, zo weten ze waar ze aan toe zijn en zullen ze dus ook eerder in slaap vallen. Een voorspelbaar bedtijdritueel is dus extra belangrijk. Daarnaast is een donkere rustige slaapplaats een must. Neem bijvoorbeeld de eigen slaapzak, knuffel en een eigen voorleesboek mee. Deze dingen van thuis dragen bij aan een veilig gevoel, waardoor je kindje beter zal slapen.

jetlagen-en-op-reis-met-kinderen-tips

Relax & Accepteer de jetlag

Tip 5: Het is heel normaal dat je kindje de eerste nacht(en) moeilijker slaapt door de nieuwe slaapomgeving, de lange reis, jetlag en alle nieuwe indrukken. Het is heel cliché, maar probeer vooral te genieten en het ritme even los te laten als het allemaal even niet gaat zoals jij wil. Je er tegen verzetten heeft geen zin.

Vergeet niet dat je niet de enige bent die worstelt met dutjes of nachten die niet gaan zoals gepland. Het andere gezin bij het zwembad heeft waarschijnlijk dezelfde struggles! Kinderen zijn flexibeler dan je denkt!

Hopelijk ben jij nu ook wat meer gerust gesteld over de jetlag. Wil je ook beter slapen in het vliegtuig? Lees dan eens deze blog over beter slapen in het vliegtuig of bestel een 100% verduisterend slaapmasker uit onze webshop!

Voordelen van een jetlag bij kinderen

Jetlags bij kinderen zijn er nu eenmaal en je zal er mee om moeten gaan. Maar je kunt er ook de voordelen van in zien. In Amerika/Westen ben je zo vroeg wakker dat je kunt genieten van de mooiste zonsopgang en in Azië/Oosten heb je het voordeel dat je je kinderen mee uit eten kunt nemen en lekker kan uitslapen. Maak je er dus zeker niet druk om, je kinderen passen zich vaak sneller en beter aan dan wij als ouders! Dus GENIET van deze kostbare kindertijd! En laat de zorgen voor deze vakantie even los. Toch niet helemaal gerustgesteld? Download dan hier mijn vakantie slaapgids!

Liefs Sanne
Kinderslaapcoach bij Slaapcircus

kinderslaapcoach-slaapcircus-sanne-tips-jetlag

Terug naar blog