oververmoeid-vrouw-gaapt-altijd-moe

Oververmoeid: waarom ben ik altijd moe?

Ben je oververmoeid of ben je gewoon moe? Dit is een vraag die mensen zichzelf soms kunnen stellen. In drukke periodes lijkt het misschien alsof je continue moe bent. Wellicht ben je net begonnen met een nieuwe baan en ben je hierdoor mentaal even op. Of wellicht ben je net een trotse ouder geworden en heb je (helaas) wel erg korte nachten. Het verschil tussen gewoon moe zijn en oververmoeid zijn is soms kleiner dan men soms denkt. Alleen, hoe herken je nu symptomen van oververmoeidheid? In deze blog lees je hier alles over, zodat jij ook weet of je gewoon moe bent of wellicht toch oververmoeid bent geraakt.

Ben ik oververmoeid?

Je bent oververmoeid wanneer je continue moe bent. Je merkt dat je energie in de middag al op is. Zodra je langere tijd last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten spreekt men over oververmoeidheid. 

Zodra jij dus na een paar nachten goed slapen nog steeds merkt dat je energie aan het einde van de middag vaak helemaal op is, is de kant op oververmoeidheid dus groter. De grens tussen ‘normale’ vermoeidheid en ‘oververmoeid zijn is voor veel mensen een beetje wazig. Je zult merken dat je al snel denkt dat je gewoon moe bent. Echter is het wel belangrijk om symptomen te kunnen herkennen. 

Oververmoeid: wanneer spreken we ervan?

Er zijn veel verschillende oorzaken van vermoeidheid te benoemen. De meest voorkomende oorzaken zijn slecht of te weinig slapen. Zowel de kwaliteit als de lengte van je slaap zijn beide heel belangrijk. Gemiddeld heeft een mens zo’n 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig. Wanneer jij structureel veel minder slaapt, gaat dit zijn tol eisen op je lichaam. Ditzelfde geldt als jij vaak wakker wordt ‘s nachts. Dit put je overdag weer uit.

Wanneer je te lang met vermoeidheidsklachten rond blijft lopen kun je hier op den duur ook overspannen van raken of zelf een burn-out krijgen. Gelukkig gebeurt dit niet zomaar en zitten er nog een aantal fases voor de burn-out. Het is belangrijk om de symptomen van oververmoeidheid te herkennen. Deze kennen zowel lichamelijke als mentale symptomen. Wij geven je hieronder een paar voorbeelden.

altijd-moe-zijn-oververmoeid-vrouw


Oververmoeidheid: wat doet het met je lichaam

  • Je wordt slaperig.
  • Snel duizelig.
  • Krijgt vaker last van misselijkheid.
  • Spierpijn, zonder dat je gesport hebt.
  • Je valt snel af of komt veel aan.
  • Hebt vaak last van hoofdpijn.
  • Je bent snel prikkelbaar.
  • Nergens meer zin in hebben.
  • Moeite hebben met concentreren.
  • Je bent snel emotioneel (boos, verdrietig etc.).
  • Snel geïrriteerd zijn.

Heb je al een tijdje last van één van de bovenstaande symptomen? Dan is het wellicht een goed idee om eens contact op te nemen met je huisarts. Zij weten de symptomen goed te herkennen en een plaats te geven. Twijfel je dus of je oververmoeid bent? Vraag dan om (professionele) hulp of maak het eerst bespreekbaar met mensen die dicht bij je staan.

oververmoeid-of-oververmoeidheid


Hoe krijg je weer energie als je oververmoeid bent 

Gelukkig zijn er veel manieren om van oververmoeidheid symptomen af te komen. Kijk allereerst goed naar je dagelijkse routines. Heb je dagelijks misschien wel héél veel dingen gepland staan en verdrink je bijna in het werk? Wellicht is het dan goed om een beetje minder hooi op je vork te nemen. Alles draait namelijk om een goede balans tussen inspanning (vaak werk) en ontspanning (privé).

Of misschien slaap je al jaren op hetzelfde bed en ondersteunt je matras je lichaam helemaal niet meer goed. Een gevolg kan zijn dat je daarom iedere ochtend gebroken je bed uitkomt. Wil je vrijblijvend eens rondkijken voor een nieuwe boxspring? Bekijk hier onze reviews over het Emma hybrid matras of het M-line wave matras.

Oververmoeid? Pas je lifestyle aan voor meer energie!

Je levensstijl is van grote invloed op jouw kwaliteit van slaap en heeft veel invloed op hoe jij tot rust komt. Slaap je erg weinig? Probeer dan eens wat meer te gaan slapen. Desnoods doe je een middagdutje! Gezond eten daarentegen kan je ook helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Met een gezonde lifestyle ben je minder snel moe en kun je meer hebben. Hierdoor word je minder prikkelbaar. Godelieve vertelt je in deze blog er graag meer over.

Minder alcohol drinken, op je eten letten en veel slapen zullen daarnaast allemaal bijdragen aan het krijgen van meer energie, een hogere kwaliteit van slaap en er voor zorgen dat jij lekkerder in je vel zit. Probeer het dus eens, baat het niet dan schaad het niet toch?

Zorg voor ritme in je leven als je oververmoeid bent

Ritme zorgt ervoor dat je mentaal rust krijgt. Kijk dus kritisch naar de activiteiten die je dagelijks gepland hebt staan en probeer hier een rustig ritme in te vinden.  Als je kritisch naar je dag kijkt en dus ook opschrijft na welke activiteiten je je vaak vermoeid voelt, zal je beter snappen waar de oorzaak ligt. Misschien is het een idee om deze activiteiten eens over te slaan, tot jij weer helemaal bent opgeladen.

Kijk kritisch naar jezelf: ben je oververmoeid of altijd moe?

In het begin van deze blog las je al dat te weinig slaap een van de grootste redenen is dat je oververmoeid raakt. Het is dan ook goed om een kritisch naar jezelf te kijken. 

Ben jij iemand die veel piekert of vaak het negatieve, in plaats van positieve in iets ziet? Dan is dit iets waar je wellicht aan kunt werken. Je denkgedrag heeft namelijk veel invloed op hoe energiek je je voelt. Probeer dus negatieve denkpatronen, die je wellicht ‘s avonds wakker houden, te doorbreken.

Voel jij je altijd moe? Hier zijn nog meer tips!

  • Krijg je veel meldingen binnen op je telefoon, social media of e-mail? Zet deze dan op stil of helemaal uit.
  • Maak gebruik van noise cancelling koptelefoon of oordopjes. Zo kun jij je concentreren en raak je niet afgeleid.
  • Zoek een rustige plek op, om even helemaal tot jezelf te komen. Laat verder niemand binnen. Eventueel in combinatie met het gebruik van mondtape!
  • Moeilijke klus? Ga een paar uurtjes offline en richt je op die ene taak.
  • Plan extra ‘me-time’ in.
  • Neem pauzes zodat je brein tot rust kan komen: loop een rondje, haal thee, of kijk simpelweg even uit het raam.
Terug naar blog